Inaugurat a París en plena Guerra Civil, l’objectiu del pavelló era difondre i legitimar les polítiques del govern republicà i denunciar les atrocitats de la guerra i el cop d’estat feixista. No en va, una de les peces que s’hi va exposar va ser el ‘Gernika’ de Picasso, fet expressament per aquesta ocasió. També hi van exposar reconeguts artistes del moment compromesos amb la República com Joan Miró o Luis Buñuel.

Una vegada va finalitzar l’Exposició Internacional de París, al novembre, la construcció es va desmuntar. No va ser fins 55 anys després, l’any 1992, quan Barcelona va decidir instal.lar una reproducció de l’edifici.  Se’n van encarregar els arquitectes Antoni Ubach, Miquel Espinet i Juan Miguel Hernández. I no va ser senzill, perquè disposaven de poca informació sobre la construcció original.

L’objectiu, obrir la cultura al barri

L’encarregada d’encetar la celebració de l’aniversari del Pavelló ha estat la regidora d’Horta – Guinardó, Mercedes Vidal. Ha defensat el simbolisme polític de l’equipament original davant del feixisme, alhora que ha apuntat que l’objectiu del govern municipal és que el pavelló “continuï tenint una funció cultural” de cara als propers anys.

“Volem honorar la seva memòria i obrir-li al barri perquè tingui un ús cultural molt més intensiu”, ha afegit. Actualment acull el CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, un dels arxius més importants del món sobre la República i la Guerra Civil, a més del Centre d’Estudis Històrics Internacionals.