El president ha assegurat que la resposta de Rajoy és un cop de porta el diàleg, “Allò que els catalans vam decidir a les urnes, el Govern espanyol ho anul·la als despatxos” ha sentenciat Puigdemont, que ha afirmat que el govern de Mariano Rajoy “s’ha autoproclamat de manera il·legítima com a representat dels catalans”, i que vol nomenar un directori perquè “teledirigeixi des de Madrid” l’autonomia catalana.

Puigdemont ha deixat clar que sempre que han demanat diàleg només han obtingut dos tipus de respostes de Mariano Rajoy, “silenci o repressió” i ha recordat que no és la primera vegada que el Govern espanyol intenta “reprimir” l’autogovern de Catalunya. Malgrat tot, Puigdemont ha assegurat que aquest és el pitjor atac a les institucions catalanes d’ençà que Franco va abolir la Generalitat. També ha volgut recordar que la Generalitat no neix de la Constitució espanyola sinó que ve de molt més lluny.

Puigdemont ha assegurat que des les institucions catalanes no poden acceptar aquest atac. Considera que l’actitud del Govern espanyol és incompatible amb la democràcia i situa a l’Estat espanyol fora de l’estat de dret.

El president també ha dirigit un missatge en castellà als “demòcrates espanyols” i també a les institucions europees, en anglès, per reiterar-los el missatge del govern català.