Després de dues onades d'ajustos, la tercera arriba -diu el govern- per obligació. Artur Mas n'ha donat la culpa a errors externs, com que el Govern espanyol no pagués en el seu moment el que deu a Catalunya i que l'actual es tregui despesa de sobre i la col·loqui a les autonomies sense donar ingressos per fer-hi front. El pla d'ajust reduirà un 5% els complements salarials a funcionaris aquest any. També es rebaixaran les transferències a empreses públiques i les subvencions. A més, es vol vendre patrimoni i que empreses de la Generlitat passin a mans privades. Algunes inversions en marxa es reprogramaran per allargar terminis de pagament, i s'implantarà una nova taxa a l'FP de grau superior. Completa la tercera retallada l'aplicació de les mesures d'estalvi del govern central ja anunciades en salut i ensenyament. L'executiu català ha recordat que fa aquests ajustos en un moment difícil, en plena recessió, i ha llançat un doble missatge, a la Unió Europea i a l'Estat. Mas ha obert la porta a la recuperació de l'impost de successions, però sense concretar res a curt termini.

Mas ha comparegut després del Consell Executiu acompanyat del conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, per anunciar la tercera gran retallada pressupostària des que és president de la Generalitat. L’objectiu és complir el límit de dèficit de l’1,5% del PIB per a aquest any, però Mas ha advertit que el context econòmic d’incertesa en què ens trobem no li permet garantir-ho.

Bona part de les mesures són les apuntades pels decrets del govern central per estalviar diners en salut, educació i universitats. El govern català havia xifrat en 150 milions d’euros l’impacte pressupostari d’aquestes mesures a Catalunya, 10 vegades menys del previst pel govern de l’Estat. Avui Artur Mas ha dit que dóna per bones les previsions d’Hisenda i que el temps dirà si eren més o menys reals.

Retallades anunciades

Poques novetats, doncs, en la llista de retallades presentada per Mas i Mas-Colell, que més aviat confirma algunes de les mesures que s’han anat sabent durant els darrers mesos. El gruix de la retallada sortirà de les transferències a les empreses públiques que depenen de la Generalitat. El govern és conscient que, en molts casos, caldrà acomiadar treballadors.

Es consolida la rebaixa del 5% en els sous de tota la plantilla de la Generalitat i les seves empreses. Aquesta retallada també s’aplicarà als funcionaris de justícia o universitats, que, malgrat ser empleats de l’Estat, reben complements de la Generalitat.

Fer pinya a Catalunya

El president i el conseller no han detallat l’impacte econòmic de cadascuna de les mesures. El pla d’ajust es presentarà complet en la reunió de dijous del Consell de Política Fiscal i Financera.

Artur Mas ha assegurat que si Espanya pagués a la Generalitat tot el que li deu, aquests ajustos no serien necessaris. Per avançar cap a un nou pacte fiscal amb l’Estat, el president ha anunciat la convocatòria d’una cimera de tots els partits catalans per posar-s’hi d’acord. De moment, Mas ja ha mantingut trobades sobre el pacte fiscal amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, i amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro. Aquesta setmana es reunirà amb la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, i la vinent amb el d’ICV, Joan Herrera, i els de la resta de grups parlamentaris.