“Senyores i senyors, la República Catalana ha guanyat la monarquia del 155”, ha dit Puigdemont en una connexió en directe des de Brussel·les. Creu que el resultat és indiscutible: “L’Estat espanyol ha estat derrotat. Rajoy i la seva aliança han perdut el plebiscit que buscaven que els legalitzés el cop d’Estat del 155”, ha conclòs el candidat.

“Els presos han de sortir de la presó i el govern legítim ha de tornar al Palau de la Generalitat, que és on ens volen els catalans”, ha afegit Puigdemont. Pel que fa a la intervenció de l’autonomia, creu que a partir d’aquest divendres, “quan obrin els despatxos dels ministeris i de La Moncloa, el 155 ha de quedar en suspens”.

El cap de llista de Junts per Catalunya també ha volgut internacionalitzar el missatge: “Europa n’ha de prendre nota. La recepta Rajoy no funciona. Si continua aplicant-la, tindrà els mateixos resultats”, ha dit. Davant d’això, proposen trobar una solució política al conflicte.

Puigdemont ha comparegut acompanyat de Clara Ponsatí i Lluís Puig, membres de la seva candidatura, i també de Toni Comín i Meritxell Serret, d’Esquerra. Han volgut escenificar així la unitat del “govern legítim” que és a Brussel·les, i han enviat “una abraçada immensa als companys i amics que continuen a la presó”, ha dit Comín.

“El 155 ha quedat mort i enterrat”

Abans de la compareixença de Puigdemont, els candidats de la llista que seguien la nit electoral des de l’Hotel Catalonia Eixample han comparegut eufòrics davant la premsa, entre crits de “President, president!” per part dels simpatitzants. Elsa Artadi, número 10 de la llista i directora de la campanya, ho ha qualificat de resultats excepcionals. “El 155 ha perdut. Puigdemont, 34, Rajoy, quatre“, ha clamat.

Jordi Turull, número quatre de la candidatura, ha adreçat un missatge en castellà a Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del Govern espanyol: “Hola, Soraya, el gobierno Puigdemont ha ganado. Y las urnas han descabezado al Partido Popular“, ha conclòs Turull.