Tot i que el candidat popular a la presidència de la Generalitat confiava a revertir les enquestes -que li auguraven un mínim de cinc diputats-, finalment s’ha complert l’escenati menys òptim per al PP: ha quedat última força al Parlament amb tres escons, just per sota de la CUP (que n’ha tret quatre).

D’aquesta manera, el PP manté la tendència a la baixa que va començar amb els comicis del 27-S del 2015, ja que ha aconseguit 170.000 vots menys que aleshores. Després de seguir l’escrutini durant tres hores tancat en una habitació d’hotel amb la ministra Dolors Montserrat, la número dos, Andrea Levy, i altres figures fortes del partit (com l’exdiputada Alícia Sánchez-Camacho), Albiol ha fet una valoració pública dels resultats.

Ha felicitat Ciutadans per haver vençut les eleccions amb 37 diputats, tot i que ha advertit la formació taronja que “avui l’alegria pot durar cinc minuts”, però “com nosaltres, estaran a l’oposició”. En relació amb la majoria absoluta que han revalidat les forces independentistes, Albiol ha assegurat que “les coses no seran fàcils” d’ara endavant, i ha avisat que el govern de Rajoy “vetllarà perquè a Catalunya es respecti la llibertat i la democràcia”.

Una nit electoral freda per al PP

Que les coses no pintaven bé per al partit que va encapçalar l’aplicació de l’article 155 no només ho apuntaven les enquestes. De fet, el PP no ha reservat cap espai perquè els militants i simpatitzants seguissin la nit electoral al costat del candidat. A l’hotel Grand Marina -al World Trade Center-, una vintena de persones s’han congregat al restaurant per seguir el recompte a través d’un televisor. Fins que l’escrutini no ha arribat al 90 %, Albiol i els membres forts del PP no han sortit de l’habitació per saludar els simpatitzants, que els han rebut amb cares llargues.

L’anàlisi, a Madrid

Els populars catalans no tenen previst reunir-se les properes hores, sinó que Xavier García Albiol ha explicat que serà l’executiva estatal del partit qui farà la primera anàlisi dels resultats. Es reuniran aquest divendres a Madrid, amb el president espanyol, Mariano Rajoy, al capdavant. Malgrat que Albiol ha assegurat que entoma els tres diputats “amb el cap ben alt”, ha admès que “estem obligats a fer anàlisi, temps en tindrem els propers dies”.

Un dels possibles escenaris que es podrien donar seria la dimissió de Xavier García Albiol, tot i que en la compareixença pública no ha desgranat què plantejarà a l’executiva del PP. Ara bé, fora de càmeres, els periodistes li han preguntat per aquest escenari: “Demà en parlarem i ja veurem el que fem”, ha respost.