El 20 de desembre passat, Barcelona es va tenyir de lila amb la victòria d’En Comú Podem en vuit dels 10 districtes. Aquesta nova hegemonia sobre el mapa de la ciutat s’ha mantingut aquest 26 de juny, amb prop de 193.000 vots. Convergència segueix guanyant a Sarrià – Sant Gervasi, però l’ascens del PP l’ha convertit en primera força al districte de les Corts.

La participació a la ciutat de Barcelona ha passat del 72,3 % el 20-D al 67,6 % aquest 26-J. Aquesta caiguda de prop de cinc punts en la participació ha fet que tots els partits baixin en nombre de vots, llevat d’ERC i PP. Esquerra guanya prop de 6.000 vots i, amb el 17,4 % dels suports, es consolida com a segona força a la ciutat en unes eleccions generals. L’altre partit a l’alça és el PP, que guanya 10.000 vots respecte al desembre passat i esdevé la tercera força en aquestes eleccions, quan al desembre era la sisena.

El PSC ha perdut 3.000 vots en aquestes eleccions repetides sis mesos després, però aquesta davallada és menys forta que la de la participació, així que en xifres percentuals passa de representar el 13,2 al 14,1.

Els perdedors d’aquest 26-J a la ciutat són Convergència i Ciutadans, que deixen anar 18.000 i 22.000 vots, respectivament. Són davallades per sobre de la mitjana general que marca la caiguda de la participació, i fan que CDC passa del 14,5 al 13,5 % dels suports, mentre que C’s baixa del 13,1 a l’11,4 %, a més de passar de la cinquena a la sisena posició.

En tot cas, els resultats del 26-J no són tan diferents dels del 20- D i tornen a demostrar que la dinàmica de vot dels barcelonins varia segons el tipus de comicis als quals s’enfronten. A les eleccions municipals del 25 de maig, Barcelona en Comú va guanyar en sis dels 10 districtes de la ciutat, mentre que a la resta del territori es va imposar llavors Convergència i Unió: Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, les Corts i l’Eixample van votar per revalidar l’alcaldia de Xavier Trias, però no ho van aconseguir. En canvi, a les eleccions catalanes del 27-S, nou dels 10 districtes de la ciutat es van pintar de verd i van donar la victòria a Junts pel Sí. L’única excepció va ser Nou Barris, on la candidata de Ciutadans va obtenir un miler de vots més que la formació sobiranista. A les eleccions generals, tant les del desembre com les d’aquest juny, els barcelonins han seguit un patró més similar al que van practicar en les eleccions municipals.