FRANCESC MATEU, director d'Oxfam Intermón a Catalunya: "La campanya que comencem avui pretén demanar a tots els ajuntaments que no fem servir el diner públic per facilitar l'elusió fiscal i l'evasió fiscal. La fiscalitat té dues cares: la primera és com recaptem i la segona és com gastem. I en el com gastem és bàsic que gastem posant l'èmfasi en reduir la desigualtat. La desigualtat és l'element que ens està evitant combatre la pobresa avui dia; i Barcelona, malauradament, és una ciutat que té molta desigualtat." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde: "Nosaltres hem anat al màxim que ens permet la llei: les causes per les quals no es poden contractar empreses estan taxades. Per tant, dins del màxim que ens permetia la llei hem anat més enllà -fins el que nosaltres sabem- que cap altre ajuntament en aquest moment. Som plenament conscients que la lluita contra els paradisos fiscals requereix el canvi de la normativa estatal i requereix sobretot el canvi de la normativa europea. Cal una forta campanya europea contra els paradisos fiscals. I aquí crec que les ciutats, com en tantes altres coses, podem donar l'exemple."

El director d’Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, ha entregat a una delegació del govern municipal encapçalada per Gerardo Pisarello un logotip simbòlic de “m’agrada”. Ho ha fet per reconèixer “l’exemple modèlic” de l’Ajuntament contra els paradisos fiscals, arran de la decisió del consistori de no establir relacions contractuals amb empreses que evadeixen impostos a aquest tipus de països.

L’acció s’ha emmarcat en l’inici de la campanya “Zones lliures de paradisos fiscals”, que vol promoure la incorporació de criteris per “incentivar un comportament fiscal més responsable” entre les institucions. Segons Mateu, lluitar contra l’evasió fiscal és “bàsic” per eradicar les desigualtats socials, una acció que —considera— s’ha de fer des de “dues cares: la primera és com recaptem i la segona és com gastem”.

Per la seva banda, Gerardo Pisarello ha titllat l’evasió fiscal de “frau per a la democràcia” i ha reclamat a l’Estat i a la Unió Europea que creïn polítiques al respecte: “Cal una forta campanya europea contra els paradisos fiscals. I aquí crec que les ciutats podem donar l’exemple”, ha sentenciat.