La Generalitat no atendrà la petició de l’Ajuntament, que dilluns va demanar al Departament de Cultura que protegís l’entorn del conjunt patrimonial de les Drassanes per impedir la construcció d’un complex hoteler que promou la cadena Patrik al barri del Raval. La negativa l’ha manifestada de manera contundent, aquest dimecres, el conseller Santi Vila: “No procedeix de cap de les maneres la incoació d’un expedient d’aquestes característiques“, ha sentenciat.

Segons el responsable de Cultura, “aquest bé cultural d’interès nacional no necessita de la delimitació d’un entorn de protecció perquè està incardinat en el si de la ciutat amb un teixit dens, amb una realitat urbanística madura”. En aquest sentit, ha assegurat que seria “una arbitrarietat absoluta” protegir-lo ara si en els 40 anys que fa que està considerat bé cultural mai no s’ha considerat oportú.

Respecte a la petició formulada dilluns per la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, Vila ha afirmat que “el Departament de Cultura no hi té res a dir” i ha convidat l’Ajuntament de Barcelona “que prengui les seves pròpies decisions, amb llibertat, amb autonomia, però no buscant argúcies o excuses amb altres administracions”. El conseller, a més, s’ha mostrat “sorprès” pel fet que s’hagi obert un debat públic sobre aquesta qüestió “amb certa voluntat de distreure o eludir responsabilitats“.

Vila ha subratllat que no hi ha relació entre la declaració d’un bé cultural d’interès nacional i l’exigència de delimitar una zona de protecció especial i ha recordat que a Catalunya només hi ha un 10 % d’aquests conjunts que disposin d’una àrea protegida.