Del referèndum se’n parlarà menys del previst després que el grup Demòcrata hagi retirat una proposició que, a diferència de la de Cs, reclamava a l’Ajuntament cedir locals i mitjans municipals per a l’1-O. El vot en contra anunciat per BComú va forçar el PDeCAT a retirar-la per por de perdre la votació. A la sessió de control, el PP farà una pregunta directa a l’alcaldessa, Ada Colau, en què li demanarà que concreti quines són les facilitats que, com va dir, vol posar l’1-O a Barcelona.

L’altre gran tema de debat al plenari serà la vaga de metro. Esquerra porta a debat una proposició per demanar la dimissió de la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, per “la mala gestió” del conflicte laboral. La setmana passada, tots els grups de l’oposició van reprovar Vidal a la Comissió d’Urbanisme i Mobilitat. L’endemà que Colau anunciés que amplia l’equip negociador, ERC i també el grup Demòcrata amb un prec demanaran a l’alcaldessa que es posi al capdavant de les negociacions.

El ple ha de votar també la modificació de diverses ordenances fiscals. D’una banda, s’ha de decidir si les àrees verda i blava seran més cares en episodis d’alta contaminació. En el debat a la Comissió d’Economia, el govern no va rebre el suport de cap grup. Les altres modificacions inclouen una rebaixa de la taxa del clavegueram a les famílies vulnerables i la rebaixa dels tipus impositius a l’IBI comercial.

Una alta i una baixa

Joaquim Forn, que tot just fa una setmana va ser nomenat conseller d’Interior, assistirà a la part final del plenari per acomiadar-se de l’Ajuntament, després de ser-ne regidor des del 1999. En canvi, a les files de la CUP hi haurà una incorporació, la de la també diputada Eulàlia Reguant, que relleva Josep Garganté. Reguant prendrà possessió del càrrec de regidora aquest divendres al matí, just abans que comenci el plenari.