Trias ha explicat que ha estat el mateix Gerardo Pisarello qui li ha comunicat el vot en contra de BComú a la proposició. El “no” dels comuns, sumat al previsible rebuig també de Cs, PSC i PP hagués tombat una proposta que demana a l’Ajuntament posar a disposició de la Generalitat els locals municipals que s’usen habitualment com a centres de votació, així com els mitjans necessaris per garantir l’1-O. “Seria negatiu que sortís en contra”, ha dit Trias.

L’exalcalde ha admès que retirar la proposta “va en contra nostra”, però que ho fa per buscar el consens. “Que reflexionin -els comuns- quin paper ha de tenir l’Ajuntament”, ha afirmat Trias, que ha afegit que “seria una llàstima que l’Ajuntament no fes una crida a la participació”. El líder municipal del PDeCAT ha lamentat que l’alcaldessa no s’atreveixi a “assumir riscos”. “Si necessiten algú que firmi, aquí tenen un voluntari”, ha sentenciat.

Bosch allarga la mà als comuns

Minuts abans que Trias comuniqués en públic la retirada de la proposta, Alfred Bosch (ERC) n’ha anunciat el vot a favor. “Som impulsors i defensors d’aquesta cita democràtica”, ha dit Bosch, que ha defensat el diàleg “fins al final” amb els comuns per sumar-los a l’1-O. “En aquest tema sempre tindrem mà estesa als comuns perquè això avanci”, ha afirmat. El líder municipal d’ERC s’ha mostrat convençut que l’1-O no es posarà en risc cap treballador municipal.

Tot i la retirada de la proposició del grup Demòcrata, el referèndum es farà un lloc al ple d’aquest divendres amb Cs. La formació taronja presenta una proposició que reclama al govern municipal actuar “conforme a la legalitat” i que rebutgi tot requeriment de la Generalitat per cedir el cens o locals municipals. Al juny, el ple va rebutjar una proposta del PP contrària a l’1-O, que va fer visible les discrepàncies entre BComú i PSC en aquest tema.