SANTI SERRA, president de l'AV Sant Andreu "No sé quines prioritats té aquest Ajuntament però ja eren prioritat fa vuit anys i estem igual. Està molt abandonat, està abandonat. Ja ho veieu, hi creix la mala herba, runa per tot arreu, rates, a l'estiu pluja, mosquits, els veïns n'estan farts."

L’1 de juny de 2006 es va aprovar definitivament el nou planejament de les casernes de Sant Andreu. El projecte incloïa una dotzena d’equipaments i la construcció de 2.000 habitatges, més de la meitat de protecció oficial i dotacionals. La previsió era que tot plegat estigués enllestit al cap de quatre anys. Ara, però, vuit anys i mig després els veïns denuncien que la major part d’aquest projecte encara està per fer. Cansats de retards han fet públic un manifest en què detallen en quin punt es troben cadascun dels equipaments previstos. L’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar explica que dels 12 de previstos només n’hi ha tres d’acabats. Són el nou CAP Casernes, al carrer de Fernando Pessoa, una comissaria dels Mossos d’Esquadra i l’Escola Eulàlia Bota. La resta, entre els quals hi ha una escola bressol, una residència per a gent gran, un poliesportiu, un centre cívic i un alberg per a joves encara estan pendents de construir. Uns serveis que, segons expliquen els veïns, ja es van projectar com a urgents ara fa vuit anys, quan es va aprovar el planejament urbanístic.

També hi ha retards en la construcció dels habitatges protegits. Els 1.200 habitatges públics previstos encara s’han de començar a construir. Una situació que els veïns qualifiquen de “vergonyosa” . El president de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, Santi Serra, explica que l’última reunió de la comissió de seguiment de les casernes es va fer l’11 de desembre sense que s’hi aportés cap novetat en el calendari d’execució dels projectes pendents.

El solar de les casernes és “un niu de rates i brutícia”

El resultat dels retards és un gran solar buit de 100.000 metres quadrats propietat del Consorci de la Zona Franca. L’associació assegura que aquest espai està en molt mal estat. El president, Santi Serra, recorda que ho han denunciat “mil vegades” i que ara mateix “és un niu de rates i de brutícia”. Per tot això, des de l’associació demanen arranjar-ne una part perquè “almenys” es pugui fer servir com a parc. També exigeixen a l’Ajuntament i a la Generalitat que comencin les obres dels equipaments i els habitatges que hi ha projectats i demanen a les dues administracions implicades que prioritzin l’escola bressol i la residència de gent gran.

Els veïns també critiquen que, mentre que els retards es dilaten en el temps, s’hagi optat per donar permisos temporals d’ús, com ara les desfilades militars de la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios. Una situació que també denuncien des de fa temps diversos partits polítics com ICV-EUiA, ERC o la CUP.