Paraules disteses entre el president Mas i el nebot del qui va ser també president de Catalunya. En el 81è aniversari de la mort de Francesc Macià, el president de la Generalitat ha assegurat que el millor homenatge que se li podia retre enguany ja es va produir el 9 de novembre. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Es diu urnes, el 9-N, per poder votar per una Catalunya lliure." Sobre el discurs del rei Felip VI, Mas troba positiu que el monarca reconegui obertament que hi ha un problema, però alerta que només hi haurà el respecte que demana quan Catalunya pugui votar. ARTUR MAS, president de la Generalitat "El dia que s'entengui i es respecti que aquest poble d'avui, la Catalunya d'avui, té dret a decidir lliurement i democràticament el seu futur. Aquell dia, realment, hi haurà el respecte de fons que cal entre nacions." Els primers de fer l'ofrena floral a Macià han estat els representants d'Esquerra Republicana, el partit que va fundar Macià. Un acte amb què la formació també ha aprofitat per criticar les paraules de Felip VI. ALFRED BOSCH, alcaldable d'ERC "Si realment està a favor de la convivència i d'evitar que els ciutadans siguin adversaris, el primer que hauria de fer és demanar al Govern espanyol que retirin la querella contra el president de Catalunya." En canvi, l'alcalde, Xavier Trias, comparteix una part del discurs del rei. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Que es plantegi com que això no és un tema merament econòmic, sinó de sentiments, crec que és veritat." I la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, interpreta que Felip VI, en el seu discurs, va demanar al Govern espanyol que s'obri al diàleg. NÚRIA DE GISPERT, presidenta del Parlament de Catalunya "Catalunya sempre ha sigut un poble d'acollida, de diàleg, de negociació [...]. El problema és que quan a l'altra banda no s'atança, no s'apropen, no volen reconèixer que hi ha un problema. Doncs el problema és aquí." I per això interpreta que la demanda de diàleg va adreçada a Madrid.

El president de la Generalitat ha assegurat que el millor homenatge que es podia retre enguany a Macià ja es va produir el 9 de novembre, amb la celebració del procés participatiu. Mas ha valorat en positiu que el monarca reconegui obertament que hi ha un problema, però alerta que només hi haurà el respecte que demana quan Catalunya pugui votar.

A l’ofrena també hi ha assistit l’alcalde Xavier Trias, que ha assegurat que Felip VI té raó quan es refereix al fons sentimental que genera el debat sobiranista a Catalunya i creu que qui no entengui això, no pot avançar.  En l’homenatge a l’expresident, Trias ha afirmat que Macià “ha estat el president més estimat que ha tingut Catalunya” i creu que la seva forma d’entendre la política “assenyala el camí que hem de seguir tots”.

Els representants d’Esquerra Republicana han estat els primers de fer l’ofrena a la tomba de Macià, on l’alcaldable ERC a la ciutat, Alfred Bosch, ha reclamat al monarca que, si de debò vol potenciar l’entesa, parli amb el Govern espanyol perquè retiri la querella al president Artur Mas. També ha assenyalat que “qui ocupa un càrrec hereditari tota la vida i és irresponsable legalment dels seus actes no pot donar lliçons d’igualtat i de convivència”.