LAIA ORTIZ, portaveu d'ICV-EUiA "Un discurs molt preocupant, perquè no planteja un horitzó ni cap canvi en unes polítiques que avui han generat patiment, més desigualtat, més pobresa i que ens porten al fracàs absolut en clau econòmica perquè continuen destruint ocupació i generant més desigualtat".

Des del PSC, Jaume Collboni considera que les polítiques econòmiques que defensa Mas no s’allunyen tant de les mesures que aplicarà el govern de Mariano Rajoy. Els socialistes demanen al president que decideixi si vol continuar pel camí de les retallades o pel de les reformes.

Laia Ortiz, portaveu d’ICV-EUiA, ha titllat de “preocupant” el discurs del President. Considera que les retallades empreses pel Govern no han estat la solució a la crisi econòmica sinó que han empitjorat la situació.

Els socis d’Iniciativa, EUiA, han afegit que les paraules del president han estat un “fals penediment” pels errors que va reconèixer Mas. Jordi Miralles considera que el discurs “menysprea les persones afectades per les retallades”.

Esquerra Republicana s’ha referit al pacte fiscal. Marta Rovira ha demanat a Mas que giri la pàgina dels pactes fiscals i comenci a treballar per aconseguir el concert econòmica per a Catalunya.

SI també ha tret conclusions pròpies del discurs. El secretari general, Uriel Bertran, llegeix en el missatge de Mas una voluntat per reforçar les relacions amb Espanya. Per això, ha acusat CiU de convertir-se en el “braç executor del PP a Catalunya”.

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha criticat el “to amenaçador” del discurs pel que fa a les relacions entre Catalunya i Espanya. Millo retreu que aquesta no és “la millor actitud per enfocar la nova etapa”. Segons el PP, el govern hauria d’estendre la mà a buscar consens amb Madrid “en comptes de posar condicions”.

Des de Ciutadans, han anat més enllà i han titllat a Mas d'”irresponsable” per atribuir a Espanya els errors comesos a Catalunya. També acusa el president de la Generalitat de tensar les relacions amb el govern de Madrid.