El Govern ha decidit apujar els impostos a “els qui més tenen”. Així doncs, s’incrementa l’IRPF entre un 0,75% i un 7% a partir de les rendes de 300.000 euros liquidables. També augmentarà l’impost sobre béns immobles durant els dos pròxims anys. Aquesta pujada afectarà els habitatges que superen el valor mitjà. En les compres d’habitatge nou, s’aplicarà l’IVA superreduït del 4% i l’habitatge en propietat desgravarà amb efecte retroactiu des de 2010. El Consell de Ministres també ha aprovat suprimir gairebé la bonificació del gasoil professional. Amb aquestes mesures fiscals, l’executiu espera ingressar més de 6.000 milions d’euros.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Saénz de Santamaría, considera que són unes mesures “extraordinàries” que responen a una situació “extraodrinària i no prevista”. El dèficit públic previst per a final de 2011 és del 8% del PIB, segons el Govern. Una xifra que supera en dos punts la previsió de l’equip de govern anterior i incompleix el pacte amb Brussel·les. És per això que la reducció del dèficit fins al 4,4% és una de les prioritats de Rajoy.

La primera retallada d’aquest Govern és reduir la despesa en 8.900 milions d’euros i rebaixar el dèficit un mínim de 16.500 milions el 2012. Per això, es retallen el 20% de les subvencions que reben els partits polítics, els sindicats i les organitzacions empresarials. Els ministeris notaran una davallada del pressupost. Els més afectats seran el de Foment, amb 1.614 milions d’euros menys, Indústria (1.091 milions d’euros) i Economia (1.083). Els ministeris de la Presidència i de Justícia tindran unes retallades menys severes, de 19,6 i 48 milions d’euros respectivament. De moment, es prorroguen els pressupostos vigents fins al març de 2012.

Mesures socials

El Govern apujarà totes les pensions un 1%. L’actualització s’ha calculat amb la previsió de l’IPC per al 2012. El Consell Executiu també ha aprovat prorrogar l’ajuda de 400 euros que reben les persones aturades, sense rendes que es formen. Aquesta subvenció forma part del Pla prepara i estava previst que s’exhaurís el 15 de febrer. D’aquesta manera, es concedirà fins a mitjan agost.

L’ajuda que no es renovarà serà la renda bàsica d’emancipació, la subvenció de 210 euros per al lloguer que s’atorgava a joves d’entre 22 i 30 anys. Durant els quatre anys que ha estat en vigor, 301.254 joves s’han acollit a aquesta ajuda. Encara que desaparegui, els beneficiaris la seguiran rebent per un període màxim de quatre anys o fins que compleixin 30 anys.

Mesures laborals

El salari mínim interprofessional es mantindrà aquest 2012 en els 614,40 euros mensuals. L’SMI espanyol és dels més baixos de la Unió Europea, només per sobre del de Portugal.

A partir d’ara, els funcionaris treballaran 37,5 hores setmanals. Es congelarà el sou dels treballadors públics i no es cobriran les places vacants. En els serveis bàsics (docents, personal hospitalari, forces armades, cossos de seguretat, inspectors laborals i tributaris) sí que es cobriran el 10% de les places.

Supressió del cànon digital

El Govern suprimeix el cànon digital i crearà una comissió de la propietat intel·lectual. L’executiu es compromet a protegir els autors però actuar només contra els qui es beneficien econòmicament de les descàrregues il·legals.