Els noms i càrrecs dels 13 ministres de Rajoy s’han conegut aquest dimecres a dos quarts de vuit de la tarda. Amb puntualitat anglesa, el ja president del Govern ha explicat qui integrarà el seu executiu. En una compareixença de dos minuts que no ha admès preguntes, Rajoy ha anunciat sobre qui han recaigut cadascun dels ministeris. La majoria dels noms sonaven en les travesses, excepte el de José Ignacio Wert (que ocuparà la cartera d’Educació), que ha estat la sorpresa de la nit. Desglossats, els noms i càrrecs són els següents:

[destacat]

President del Govern: Mariano Rajoy

Vicepresidenta i portaveu: Soraya Sáenz de Santamaría

Economia i Competitivitat: Luis de Guindos

Hisenda i Administracions Públiques: Cristóbal Montoro

Interior: Jorge Fernández Díaz

Justícia: Alberto Ruiz-Gallardón

Exteriors: Jose María García Margallo

Defensa: Pedro Morenés

Foment: Ana Pastor

Ocupació i Serveis Socials: Fátima Báñez

Agricultura, Alimentació i Medi Ambient: Miguel Arias Cañete

Sanitat, Serveis Socials i Igualtat: Ana Mato

Indústria, Energia i Turisme: José Manuel Soria

Educació, Esports i Cultura: José Ignacio Wert

[/destacat]

 

Pel que fa a les reaccions a Catalunya, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha defensat aquest dimecres que la composició del nou Govern central, amb Jorge Fernández al capdavant de la cartera de l’Interior, demostra el compromís del líder popular amb els catalans.

ERC, per la seva banda, ha criticat Rajoy perquè considera que hauria d’haver prescindit dels ministeris de Sanitat, Educació i Agricultura perque són àmbits que estan transferits a les autonomies. Pel que fa a la decisió de situar Jorge Fernández Díaz al capdavant d’Interior, s’han mostrat pessimistes ja que, segons han dit, cap dels ministres catalans que hi ha hagut a Madrid fins ara no s’ha caracteritzat per defensar els interessos de Catalunya.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha atorgat un marge de confiança al que considera que pot ser un bon govern de Mariano Rajoy. Duran ha valorat el treball i la trajectòria de la majoria de membres del nou executiu però ha destacat (en coincidència amb ERC) que Rajoy podria haver reduït encara més l’estructura ministerial.

El PSC, per la seva banda, ha considerat que al nou Govern espanyol hi falten perfils de solvència i ha lamentat que el nou president hagi anteposat els equilibris interns del partit i no l’excel·lència en el gabinet. En aquest sentit, s’han mostrat decebuts i tampoc no han estat optimistes amb el nomenament de Jorge Fernández com a ministre de l’Interior, a qui consideren dialogant però amb un perfil ideològic conservador.

Per últim, ICV ha augurat que el nou gabinet estarà orientat a “satisfer els mercats” i als centralistes. Així ho ha expressat el diputat d’ICV-EUiA al Congrés Joan Coscubiela, que ha qüestionat sobretot el nou ministre d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos. Coscubiela, a més, s’ha mostrat preocupat pel fet que no hi hagi una cartera pròpia per a Medi Ambient i que no es recuperi la cartera d’Igualtat. De fet, dels 13 ministres que formaran part de l’executiu, quatre són dones. Un fet que ja ha aixecat crítiques entre els que reclamen governs paritaris.

Pel que fa als ministeris sumprimits, hi trobem la desaparció de Cultura, que s’integrarà a Educació. També en destaca la desaparició de la cartera de Ciència i Innovació, així com el canvi de nom de cinc ministeris i la separació d’Economia i Hisenda.

Pel que fa a la figura del que va ser candidat de Barcelona pel PP i futur ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, els representants dels principals sindicats i associacions de professionals de la seguretat li han donat la benvinguda com a nou ministre de l’Interior. Consideren que el seu tarannà és moderat i dialogant i que això podria contribuir a assolir definitivament la fi d’ETA. Tot i això, s’han mostrat prudents i han demanat a Fernández Díaz que mantingui operatives totes les unitats antiterroristes que treballen contra ETA a Espanya i França.