Artur Mas ha reconegut que Catalunya passa per uns temps difícils i que “l’any 2012 serà dur”. Tot i això, el president considera que el país té moltes possibilitats de superar els entrebancs. Mas ha animat els catalans a no considerar els anys difícls com a perduts ja que “seran anys guanyats si en traiem les lliçons oportunes”. El president ha avançat que l’any que ve demanarà a Catalunya exigència i esperança.

Mas ha fet balanç del primer any de govern, marcat per la crisi econòmica i l’austeritat. El president ha assegurat que totes les mesures adoptades per l’executiu tenen un sentit, ja que s’han fet “pensant més en les futures generacions que en les properes eleccions”. Mas ja ha avançat que el govern “seguirà el camí traçat” a l’hora d’encarar la crisi econòmica.

Missatge per al nou Govern de l’Estat

El president de la Generalitat ha declarat que el pacte fiscal serà prioritari el 2012. Mas confia que el Parlament elabori una proposta amb el màxim consens polític “com a reflex del gran consens social existent sobre aquesta matèria”. Aquesta proposta definirà les relacions amb Espanya, ja que el president assegura que si és atesa els ponts amb l’Estat es reforçaran però que si és rebutjada es debilitaran.

Mas ha reclamat a l’executiu de Rajoy “respecte cap a Catalunya i autèntic sentit d’Estat”. Ha demanat respecte tant per a la identitat catalana com per a les capacitats de Catalunya com a país.

Crida a la Unió Europea

Artur Mas també ha dirigit unes paraules a les autoritats europees i als líders de la UE. Els ha demanat que demostrin que creuen fermament en Europa i el seu futur.