En els primers parlaments de la jornada, i en l’estrena com a diputats al Parlament de Catalunya, Raül Romeva i Anna Gabriel han fet una defensa aferrissada de l’inici del procés de desconnexió de Catalunya amb l’Estat espanyol. Romeva ha dit que el camí que s’ha iniciat avui és “un camí de no retorn” i que ni la justícia ni ningú “no frenarà els anhels del poble català”. Segons Romeva, “això ja no té aturador, si no és avui serà demà; si no som nosaltres serem uns altres”.

Per la seva banda, Anna Gabriel, de la CUP, ha reivindicat la insubmissió democràtica a la posició de l’Estat espanyol envers el procés català. Assegura que els catalans ja han expressat la seva voluntat a les urnes i han legitimat l’inici del procés d’independència. Gabriel també ha fet una crida a la comunitat internacional i ha reclamat “justícia i llibertat” per al poble català.

Catalunya Sí que es Pot, a través de Joan Coscubiela, ha defensat que després dels resultats del 27-S “hi ha mandat democràtic per parlar en nom de tota Catalunya” i, per això, reclama un referèndum pactat amb el govern central.

El bloc unionista ha atacat contundentment la proposta dels partits independentistes. El líder del Partit Popular de Catalunya, Xavier García Albiol, ha titllat tot plegat de suïcidi i d’operació de salvació de Mas i Convergència Democràtica amb l’afegit del xantatge de l’esquerra radical, en referència a la CUP i les negociacions per la investidura del nou president de la Generalitat.

Des de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha reiterat que els independentistes no tenen ni la força ni la capacitat per tirar endavant la creació d’un nou estat català. Arrimadas diu que és un menyspreu a la democràcia i que cal reformar l’Estat espanyol però sense trencar-lo.

Per acabar, els socialistes de Catalunya han explicat mitjançant Miquel Iceta, que malgrat que són conscients del malestar que crea el problema d’encaix de Catalunya i Espanya, els partits sobiranistes no tenen dret ni mandat democràtic per tirar endavant la ruptura. I avisen que quan s’actuï i s’apliqui la llei no trobaran en el PSC cap comprensió ni solidaritat.

Resolució aprovada i el PP hi respon amb banderes espanyoles

La resolució independentista ha estat aprovada cap a un quart de 12 gràcies a la majoria absoluta que han sumat els vots dels 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP. L’anècdota l’han protagonitzada els membres del Grup Parlamentari del Partit Popular que, tan bon punt la votació ha tirat endavant, han mostrat banderes espanyoles i alguna senyera mentre els independentistes celebraven amb aplaudiments el resultat de la votació.