Els plans impulsats pel consistori donaran cobertura a entre 55 i 65 persones que fins ara es dediquen a la venda a la manta. A una quarantena se'ls oferirà la possibilitat de participar en plans d'ocupació, una via a la qual ja van acollir-se, al juny, una desena de manters. En aquest cas, se'ls va donar formació de peixeters per tal que acabin treballant a Mercabarna durant un any. Els plans d'ocupació impulsats ara tenen una finalitat ben diferent. S'encaminaran a tres vies. D'una banda, 10 persones es dedicaran a activitats de dinamització i suport d'espais comunitaris, i15 se centraran en la rehabilitació i el manteniment de pistes esportives en centres ecolars, 15 més es dedicaran a la reahabilitació i manteniment d'equipaments i la neteja i adequació de l'espai públic. A més dels plans d'ocupació, l'Ajuntament impulsa també la creació d'una cooperativa, perque els mateixos manters puguin organitzar-se i crear un negoci propi, al marge de la venda de productes no autoritzats. En aquest cas, s'hi dedicaran inicialment 15 persones, encara que la xifra podria créixer fins a les 25. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "En moltes ocasions hem dit que el fenomen de la venda ambulant no autoritzada és un fenomen que no es pot entomar des d'una perpectiva merament policial, que això ha de tenir una resposa social, i el que estem mostrant és que es pot avançar en aquesta resposta social." Des de l'altra part implicada, el Sindicat de Manters celebra que s'hagi fet un primer pas i que es passi de les paraules anunciades als fets. Es mostren, però, prudents, en espera que les mesures es tirin endavant de manera definitiva. AZIZ FAYE, portaveu del Sindicat de Manters "No son hechos reales todavía. Tenemos que esperar a ver qué va a pasar, porque es lo que hacen siempre, hacer declaraciones, y faltan los hechos reales." Un cop fet aquest pas, des del col·lectiu reivindiquen que es vagi més enllà. Volen una solució global, que integri el conjunt de venedors ambulants que actualment hi ha a la ciutat.

La quarantena de persones que participaran als plans d’ocupació es començaran a seleccionar aquest mes d’agost i, segons l’Ajuntament, seran persones sense permís de residència a les quals s’ajudarà a regularitzar la seva situació, i es posarà una atenció especial a les que es trobin en una situació vulnerable. A les qui finalment hi participin, se’ls donarà formació per reciclar-se professionalment i se’ls oferirà un contracte d’obra i servei de 12 mesos.

Els plans d’ocupació s’oferten després que l’Ajuntament en fes una prova pilot en què van participar 11 persones, el passat mes de juny, a Mercabarna, encara que en aquest cas tenen unes finalitats molt diferents. S’ofereixen 10 llocs de dinamitzadors d’espais comunitaris, 15 de manteniment i rehabilitació de pistes esportives d’escoles públiques i 15 de manteniment i rehabilitació d’equipaments i adequació de l’espai públic.

D’altra banda, el consistori vol promoure també la creació d’una cooperativa, per a la qual se seleccionaran inicialment 15 persones, amb possibilitat que s’arribi a les 25 el 2018. Per poder formar part del projecte han de demostrar a través del padró o un certificat d’una xarxa d’acollida que resideixen a Barcelona des de fa com a mínim un any, i a l’Estat espanyol des d’en fa tres. També han d’acreditar que no tenen antecedents penals.

Des del Sindicat de Manters celebren que s’hagi fet un primer pas i que es passi de les paraules anunciades als fets, però es mostren prudents. Un dels seus portaveus, Aziz Faye, considera que, de moment, “no són fets reals”, sinó només un projecte, i remarca que cal esperar “a veure què passa, perquè és el que fan sempre, fer declaracions, i falten fets reals”. D’altra banda, reivindiquen que es vagi més enllà i que es plantegi una solució que integri tots els venedors ambulants que actualment hi ha a la ciutat.

Campanya informativa als venedors

L’Ajuntament també iniciarà aquesta setmana una campanya informativa en què s’explicarà als manters que duen a terme una activitat no permesa i que tenen a la seva  disposició recursos municipals per garantir els seus drets, entre els quals que poden acollir-se a iniciatives socials impulsades pel consistori. En total, es distribuiran 5.000 fullets en quatre llengües, que es podran trobar en equipaments públics i que també es repartiran al carrer, a través d’educadors  socials.

D’aquesta manera, el govern municipal posa en marxa mesures que formen part del paquet d’accions presentades el juny per abordar des de la inclusió el conflicte del “top manta”.