Com a portaveu del Sindicat de Manters ha estat l'encarregat de lliurar el manifest al Consolat del Senegal, mentre a l'exterior un centenar de persones cridaven consignes en defensa del col·lectiu. Al text lliurat, demanen que la diplomàcia senegalesa els doni suport i s'impliqui en la resolució del conflicte. Denuncien que se senten perseguits tant per la policia com per les institucions. AZIZ FAYE, portaveu del Sindicat de Manters "Las autoridades tienen que actuar. Nosotros lo que pedimos? Queremos trabajar, buscamos una forma que podamos ir a trabajar sin que nadie salga dañado." De les portes del consolat ha arrencat una manifestació pel centre de la ciutat, en una marxa en què han volgut posar noms i cognoms a les protestes. El primer homenatjat: Mor Sylla, el manter que va morir, avui just fa un any en una operació policial a Salou. També s'han sentit crits reclamant l'alliberament del manter en presó provisional acusat de ferir un agent de la Guàrdia Urbana i del que continua tancat al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca. I encara un altre cas amb què s'han volgut solidaritzar: el dels quatre manters detinguts al juliol en una operació policial contra un suposat punt de distribució de mercaderies i que dimarts van sortir de la presó. En aquests cas, alerten que la lluita continua, perquè tot i que estiguin en llibertat el procés judicial contra ells continua obert. "No es delito sobrevir" Per evitar més casos com aquests, reclamen un canvi de rumb. Diuen que trobar una sortida a la situació és possible, deixant al marge la pressió policial.

Un representant dels manters ha accedit aquest dijous al migdia al Consolat General del Senegal, a la travessera de Gràcia, i ha entregat un document per explicar a la consolessa del Senegal, Claudia María Thereze Vila Robin, la seva situació i demanar el suport de la institució. Acte seguit han emprès la marxa, que ha començat gairebé amb una hora de retard.

La manifestació ha transcorregut des del consolat senegalès fins a la Generalitat, en una marxa de rebuig contra l’actitud de les institucions amb els manters. Prop d’un centenar de persones, entre les quals hi havia el regidor de la CUP, Josep Garganté, han enfilat la travessera de Gràcia per dirigir-se cap al passeig de Gràcia. La manifestació ha obligat a tallar el trànsit. El recorregut ha continuat Rambla avall, fins a trencar a mà esquerra per arribar a la plaça de Sant Jaume.

Durant la marxa, els concentrats han reclamat un canvi d’actitud i la fi dels processos judicials oberts contra diversos venedors ambulants. Un cop han arribat davant de la Generalitat, els portaveus del sindicat popular de manters han llegit un manifest.

Pel que fa a casos concrets, reivindiquen, d’una banda, l’alliberament del manter acusat d’agredir un agent de la Guàrdia Urbana amb una branca, que actualment es troba en presó preventiva; i, de l’altra, la sortida del venedor ambulant que va ingressar al CIE de la Zona Franca a finals de juliol.

Pel que fa als quatre manters detinguts en una operació policial que van sortir en llibertat provisional dimarts, diuen que en aquest cas la lluita tampoc no s’ha acabat perquè tot i que ja no són a la presó, el procés judicial contra ells continua endavant. En aquest sentit, reiteren que els venedors a la manta no formen part de cap organització criminal, tal com sosté l’acusació, i que només intenten guanyar-se la vida.

Tot plegat, el dia que fa un any de la mort d’un venedor ambulant d’origen senegalès a Salou durant una operació policial, un fet que va generar tensió a la població tarragonina i que va dur la comunitat senegalesa a demanar que no s’estigmatitzés el col·lectiu de manters.