La primera a parlar ha estat l’alcaldessa, Ada Colau, just abans de fer la passejada tradicional pels carrers de Gràcia. Colau ha remarcat el caràcter popular de les festes, que “estan fetes des de baix i en les quals ens sentim tots representats”. També ha tingut un missatge d’agraïment als veïns i ha recordat el dispositiu per evitar agressions sexistes, en especial durant les nits.

Més enllà de les festes de Gràcia, Colau s’ha pronunciat per primer cop respecte d’alguns temes d’actualitat, com el conflicte per les terrasses de la Boqueria. Ha afirmat estar “perplexa” perquè CiU, C’s i PP “demanin que es facin els ulls grossos amb la normativa”, en referència al suport que van mostrar als restauradors afectats. Colau també ha parlat del “top manta”: ha dit que encara queda camí per recórrer perquè no hi ha una fórmula màgica.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha carregat contra les festes alternatives que se celebren paral·lelament a la festa oficial perquè, segons ha dit, “no respecten ni els horaris, ni les ordenances i molesten els veïns”.

En aquest sentit, el popular ha acusat Colau de mantenir una actitud hipòcrita quant al compliment de la normativa: per Fernández Díaz, el consistori permetrà una “barra lliure d’infracció d’ordenances” en els actes alternatius, poc després d’haver multat Barcelona con la Selección per col·locar una pantalla gegant a la plaça de Catalunya.

Pel que fa als presidents del Grups Municipal d’Esquerra i de C’s, han coincidit a demanar que es respectin els guarniments. Carina Mejías ha apel·lat, específicament, a la “convivència entre veïns i visitants”, i Alfred Bosch ha recordat que “tothom pot passar-s’ho bé sense que sigui a costa dels altres”. També ha demanat que durant les festes no hi hagi cap tipus d’agressió.