placa angels ampliacio macba

L’Ajuntament de Barcelona ha donat la primera llum verda perquè el MACBA es pugui ampliar a la plaça dels Àngels, en un edifici annex al convent dels Àngels. En concret, la Comissió de Govern del consistori ha aprovat inicialment el projecte d’ampliació, que preveu una inversió de gairebé 13,9 M € per construir l’espai addicional, amb una superfície de 2.110 m² que es dedicaran a noves sales d’exposicions, una galeria, magatzems i altres instal·lacions.

L’ampliació, llesta el gener del 2027

Amb l’ampliació del MACBA (que es menjarà una part de la plaça dels Àngels), el Raval guanyarà un mirador elevat de 349 m². Estarà ubicat al capdamunt de la nova construcció i serà d’accés lliure i públic.

Un cop feta l’aprovació inicial, ara s’obre un període d’exposició pública del projecte de 30 dies. Quan acabi, se’n farà l’aprovació definitiva i, segons càlculs de l’Ajuntament, ja es podria activar la maquinària perquè les obres comencin el novembre d’aquest 2024. Tot plegat està previst que s’enllesteixi el gener del 2027.

Una plaça dels Àngels renovada

L’ampliació del museu forma part d’una transformació total que viurà l’entorn de la plaça dels Àngels els propers anys. Per una banda, el MACBA creixerà; per una altra, es construirà el nou CAP Raval Nord a la capella de la Misericòrdia; i la tercera peça que es renovarà serà la plaça, pròpiament dita.

A principis de març, el govern de l’alcalde, Jaume Collboni, va anunciar la seva intenció de transformar la plaça dels Àngels per crear-hi espais d’estada. L’operació eliminarà el desnivell que hi ha actualment davant del MACBA i que s’han fet seu “skaters” d’arreu del món per fer piruetes. La transformació de la plaça dels Àngels també està prevista per al 2027 i ha indignat el col·lectiu de patinadors.