Després de l’inici de la campanya pel 14-F, la més insòlita fins ara, la primera cita dels nou principals candidats a les eleccions a Catalunya 2021 ha estat un debat electoral organitzat per ‘La Vanguardia’. Bona part de la discussió s’ha centrat en les possibles aliances postcomicis i la majoria de retrets se’ls ha endut el presidenciable del Partit Socialista (PSC). Al seu torn, Salvador Illa ha promès anar a la investidura si és el més votat i ha rebutjat un pacte de govern amb Esquerra Republicana.

Illa (PSC): “No pactaré amb els independentistes”

El debat per als acords de després del 14 de febrer l’ha encetat el candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa. S’ha dirigit de forma insistent a Illa i li ha estès la mà: “Digui si pactarà amb el constitucionalisme o està disposat a repetir a Catalunya el mateix tripartit amb Podem i Esquerra”, li ha preguntat. El socialista ha estat taxatiu i en diverses ocasions ha negat una aliança amb els republicans. “Ja li he dit que no pactaré amb ERC, que no pactaré amb els independentistes“, ha reblat Illa.

El Partit Popular també ha entrat en el joc dels pactes. El candidat de la formació, Alejandro Fernández, posa en dubte les afirmacions del PSC i ha defensat que “sempre que ha pogut pactar amb Esquerra Republicana, ho ha fet. I en la campanya electoral havien dit que no“. Pere Aragonès (ERC), en canvi, ha donat per fet que, si pot, Illa pactarà amb Ciutadans. Una opció que s’allunya de l’aposta dels republicans perquè volen un govern ampli de partits sobiranistes.

Aragonès (ERC): “Per al PSC, Ciutadans és l’esperança”

Per al candidat del PSC, Ciutadans és l’esperança […] Proposem un govern de front ampli perquè les solucions les hem de trobar entre tots”, ha dit Aragonès. D’aquesta proposta se n’ha desmarcat En Comú Podem, que avisa als republicans que en cap cas compartiran govern amb Junts per Catalunya. La cap de llista dels comuns, Jéssica Albiach, ha aclarit que no podrien “estar mai amb JxC, que porta a les llistes Joan Canadell, que ha dit que les persones que venim de fora som colons poc qualificats“.

Precisament, Junts ha especificat que només volen una aliança de forces independentistes. La presidenciable de la formació, Laura Borràs, ha volgut deixar clar que “per avançar cap a la independència s’ha de fer un govern nítidament independentista“. I davant d’aquest ham que ha llançat JxC, la CUP hi ha posat condicions. “Per seguir fent el que han fet vostès aquests tres anys, no comptin amb nosaltres“, ha sentenciat Dolors Sabater, la candidata dels anticapitalistes a les eleccions del 14-F.

El PDeCAT es desmarca dels pactes

De la seva banda, el PDeCAT s’ha apartat de la discussió sobre els pactes postelectorals i s’ha erigit com un partit de govern hereu de Convergència. “El PDeCAT té una llarga tradició de govern a Catalunya. Convergència, sí, no ens n’amaguem; no en reneguem com fan alguns”, ha dit la cap de llista Àngels Chacón. I no han estat els únics que gairebé no han participat en les enganxades davant de possibles acords. El partit d’extrema dreta, Vox, hi ha entrat ben poc.

Debat amb arguments xenòfobs per part de Vox

Vox s’ha dedicat a fer arguments racistes i xenòfobs. El candidat, Ignacio Garriga, ha criminalitzat els migrants pel simple fet de ser-ho. Les intervencions de Garriga s’han guanyat la ignorància de la resta de partits excepte en una ocasió, quan ha responsabilitzat “Illa i els separatistes” de “les morts de molts compatriotes” per la pandèmia del coronavirus.

El candidat socialista l’ha replicat: “Vostè s’adona del que diu? Vostè s’ha adonat que m’està imputant a mi morts, i a nosaltres? […] Vostè s’ha adonat que estem en pandèmia i que afecta tot el món? Per favor, cuidem també el llenguatge i les formes“, ha demanat Illa. Més enllà d’aquest episodi i de les aliances post-14-F, en la discussió també s’ha parlat del pla de vacunació, de recuperació econòmica i d’immersió lingüística a les escoles catalanes.

Comparteix a: