candidats eleccions 14-f

Ja està en marxa la campanya de les eleccions del 14 de febrer, la més insòlita celebrada fins ara. Els partits han hagut d’adaptar els seus actes a les restriccions anticovid i, per exemple, la tradicional enganxada de cartells de mitjanit s’ha transformat en actes de mitja tarda, en format reduït i telemàtics. A més, el TSJC encara no s’ha pronunciat de forma definitiva sobre el decret d’ajornament del govern. Això vol dir que la decisió sobre mantenir o posposar el 14-F pot arribar enmig de la campanya.

Mentrestant, els candidats ja comencen a deixar entreveure les seves estratègies per als pròxims dies per tal de convèncer els votants.

Cs vol evitar un acord d’ERC amb JxC o el PSC

Carlos Carrizosa (Cs), candidat del partit més votat en les eleccions del 2017, ha demanat el vot per posar fi al procés independentista i evitar un pacte PSC-ERC. El líder del partit a Catalunya s’ha fet veure al telefèric del port i, més tard, ha participat en la tradicional enganxada de cartells a la terrassa del restaurant Terrassa Miramar Barcelona. Ho ha fet tot rebent el suport de la líder dels taronges a Espanya, Inés Arrimadas.

ERC i JxC, en contra d’un exministre a palau

Una de les formacions més ben situades —segons les enquestes— per guanyar els comicis és ERC, juntament amb el PSC i JxC. Des de Mataró, el candidat republicà, Pere Aragonès, s’ha erigit com a alternativa als socialistes i ha alertat que Salvador Illa vol convertir la Generalitat en un “despatx de La Moncloa”. També ha tingut missatges indirectes per a JxC: ha assegurat que per avançar en la independència calen “consensos” més enllà de “proclames”.

Junts per Catalunya també vol evitar que la Generalitat estigui “supeditada” al PSOE. La presidenciable Laura Borràs ha acusat Illa de fer “xantatge” amb les vacunes. La candidata ha estat acompanyada pel número u de la llista, Carles Puigdemont, qui des de Waterloo ha acusat l’Estat de generar “por” als catalans per fer que l’independentisme perdi a les urnes.

PSC i comuns parlen de “desgavell” al govern

El candidat del PSC, Salvador Illa, sap que el seu partit és un dels més ben situats per guanyar els comicis del 14-F. Els socialistes han volgut iniciar el camí de la campanya amb el seu màxim representant a l’Estat, Pedro Sánchez, a Barcelona. Illa ha demanat posar fi a la “decadència” dels darrers anys de govern a la Generalitat i s’ha presentat com el candidat efectiu per portar Catalunya “del desgavell a les solucions”.

“Desgavell” ha estat la mateixa paraula emprada pels comuns per parlar de la gestió de JxC i ERC al capdavant de la Generalitat. Des de l’Hospital Clínic i acompanyada per l’alcaldessa, Ada Colau, la candidata Jéssica Albiach ha defensat ser al pròxim executiu de la Generalitat per posar fi al “desgovern actual”.

El PP porta la seva cúpula a Barcelona

Igual que el PSC, el PP ha decidit portar la plana major del partit a Barcelona. El president de la formació, Pablo Casado, ha fet costat al candidat Alejandro Fernández en aquest inici de campanya. En un acte a l’Hotel Grand Marina, Fernández ha defensat el seu partit com la garantia per “posar fi al procés”. Els populars han fet una crida a evitar el nacionalisme i l’extrema esquerra al govern “per a una Catalunya millor”.

El PDeCAT també apunta contra JxC i ERC

Malgrat que la majoria d’enquestes deixen el PDeCAT fora de l’arc parlamentari, la seva candidata, Àngels Chacón, es mostra convençuda que el seu partit tindrà representació a la cambra catalana. Des del Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau, l’exconsellera ha defensat que la seva formació sigui clau en la formació del pròxim govern per “sortir de la paràlisi i la discrepància” en què, diu, Catalunya fa temps que està instal·lada. Els demòcrates han acusat JxC i ERC d'”incompetents” en la gestió de la pandèmia.

La CUP ha optat per Girona per presentar la seva candidatura. Els anticapitalistes s’han erigit com l’única alternativa per a un “canvi de cicle polític a Catalunya”. La presidenciable Dolors Sabater demana als catalans “desbordar les institucions” el 14-F per assolir aquest canvi de rumb.

L’acte més tardaner ha estat el de Vox, que ha organitzat una presentació telemàtica dels quatre candidats, entre els quals el de Barcelona, Ignacio Garriga. El polític del partit d’extrema dreta ha apel·lat a una alta participació el 14-F per “alliberar Catalunya del separatisme”.