El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest 12/02/2019 al Congrés dels Diputats (horitzontal)

(ACN) El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres els pressupostos generals de l’Estat en una votació en la qual han prosperat les esmenes a la totalitat presentades per PP, Cs, ERC, PDeCAT, CC i Fòrum Astúries, que s’han votat conjuntament. El resultat suposa un revés per al govern de Pedro Sánchez, que especula ara amb una convocatòria avançada de les eleccions generals. Fonts de l’executiu no descarten que la data escollida sigui el 28 d’abril. El president del Govern espanyol podria comparèixer després del consell de ministres de divendres per anunciar la data electoral.

La votació ha posat punt final a mesos de contactes i debat sobre el sentit del vot dels 17 diputats independentistes, que des d’un principi van vincular l’aprovació dels comptes amb un “gest” del Govern espanyol respecte a la fiscalia en el judici als líders independentistes, i també a l’acceptació del diàleg sobre el dret a l’autodeterminació.

El calendari ha fet coincidir aquesta votació amb l’inici del judici contra els líders independentistes al Tribunal Suprem i amb una escalada de la tensió entre el Govern espanyol i les forces de la dreta, que reclamen eleccions anticipades i denuncien suposades “cessions” de Sánchez a les forces independentistes. El Govern espanyol ha acusat les forces independentistes de vincular el seu “sí” a condicions “impossibles”, en paraules de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

Durant el debat, la ministra d’Hisenda ha acusat PP i Cs d’obrir “un camí perillós” que atia “l’extremisme” i ha retret a les forces independentistes que hagin comès un “error històric” votant amb les forces de la dreta per fer caure uns pressupostos generals de l’Estat “bons” per a Catalunya i Espanya.

L’executiu espanyol ha filtrat en les últimes jornades un possible avançament electoral. I fonts de l’entorn de Pedro Sánchez han posat sobre la taula tres possibles dates: 14 d’abril, 28 d’abril i un “superdiumenge” 26 de maig. La més factible, segons deixen entreveure aquestes fonts, és el 28 d’abril, passada la Setmana Santa i abans de les eleccions municipals i autonòmiques de maig. El president espanyol, Pedro Sánchez, podria fer un anunci divendres. Fonts de La Moncloa han apuntat a l’ACN que el president no preveu donar novetats fins que no reuneixi primer el Consell de Ministres, que està convocat per a divendres. Després podria ser ell qui comparegui davant els mitjans.

En la votació, la devolució dels pressupostos al Govern espanyol ha estat defensada pel PP, Cs, ERC, PDeCAT, CC, UPN, Bildu, FA i una diputada d’En Comú adscrita a Units Podem, Marta Sibina, que protesta pel bloqueig dels vaixells d’ajuda humanitària al Mediterrani.

És la primera vegada des del 1995 que els pressupostos cauen en la votació de les esmenes a la totalitat. Aleshores va ser pel vot de l’antiga CiU, que va presentar una esmena a la totalitat contra els pressupostos de Felipe González i el va empènyer a convocar unes eleccions que van arribar un any després, el 1996, amb victòria de José María Aznar.