Els líders independentistes acusats en el judici de l'1-O

L’exrelator de les Nacions Unides i advocat especialista en drets humans, Alfred de Zayas, assegura en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’ que el judici de l’1 d’octubre que s’està fent al Tribunal Suprem “viola principis del dret internacional”. Qualifica d’“escandalós” que un país d’Europa tingui presos polítics.

De Zayas explica que va oferir-se com a mediador a l’antic cap de l’assessoria jurídica internacional del Ministeri d’Afers Exteriors  José Martín y Pérez de Nanclares, amb qui es va reunir a Ginebra. Aclareix que “el dret està amb vosaltres”, amb referència al dret a l’autodeterminació dels catalans.

L’eurodiputat per Esquerra Republicana de Catalunya Josep Maria Terricabras assegura que el judici “es viurà amb indiferència a Europa”, perquè les institucions europees són una capsa tancada i només tenen interès en les coses que tenen, el negoci, i satisfer els amics i anar  contra els enemics. Qualifica el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, d'”impresentable” perquè “no ha esmentat que dos dels presos són antics membres del Parlament Europeu”. Amb tot, Terricabras assegura que té “confiança absoluta” en els tribunals europeus i que d’aquí a un any “tot serà molt diferent”.

A la conversa també hi han participat Abel Pié, degà del col·legi d’advocats de Manresa i membre del Consell de l’Advocacia Catalana; Teresa Vallverdú, membre de l’associació Drets i advocada especialista en dret penal, i Magda Gregori, redactora en cap de ‘La Mira’ i politòloga. Pots seguir el debat sencer aquí: