(ACN) La “policia patriòtica” de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz hauria pagat 25.000 euros procedents de fons reservats a un agent francès per aconseguir el compte bancari de Xavier Trias a Andorra. Segons ha avançat RAC1, l’oficial era un alt càrrec del Servei de Vigilància de Duanes de França, que coneixia personalment Enrique García Castaño, àlies “El Gordo”, un dels comissaris de confiança del ministre.

La informació, que era falsa, es va acabar filtrant a la premsa en el marc de l’operació Catalunya. En concret, va aparèixer a la portada del diari ‘El Mundo’ dies abans de la consulta del 9-N, fet que va dur Trias a querellar-se contra la capçalera.

Informació bancària sobre líders sobiranistes

Segons ha explicat RAC1, l’any 2014 Enrique García Castaño va parlar amb el seu contacte francès per demanar-li informació bancària sobre líders sobiranistes. L’agent disposava de fonts al sistema financer andorrà i tenia accés a la llista Falciani, el document que l’informàtic Hervé Falciani es va emportar de la seu suïssa del banc HSBC amb tota una llista d’evasors fiscals. El mitjà ha assegurat que l’esperança de la “policia patriòtica” era que en aquesta llista hi aparegués algun nom relacionat amb el sobiranisme català.

L’agent francès va comunicar a Castaño que tenia informació d’un compte de Xavier Trias a Andorra. Era una informació falsa, però García Castaño no va contrastar-la i va traslladar-la a Eugenio Pino, cap de la Policia Nacional espanyola. També va facilitar les dades a José Ángel Fuentes Gago, el director de gabinet de Pino.

Les converses de Fernández Díaz i De Alfonso

RAC1 també detalla que Jorge Fernández Díaz estava al corrent de tot plegat i va mantenir una trobada amb Daniel de Alfonso, en què va explicar al ministre que havia sentit rumors d’un compte de Trias a l’estranger. Segons el mitjà, Fernández Díaz va posar sobre la taula la possibilitat de filtrar la informació a la premsa.

Més de 25.000 euros de fons reservats

La “policia patriòtica”, segons la informació de RAC1, va pagar 25.000 euros provinents de fons reservats al confident. RAC1 també ha fet públic que quan poc després va descobrir que les dades bancàries eren falses, va enviar a França en un avió oficial García Castaño, Fuentes Gago i el comissari José Manuel Villarejo. La idea era que poguessin parlar amb el confident i aclarir el malentès, però no van recuperar els diners que li havien pagat.