Sense les ordenances fiscals, el ple perd contingut executiu i hi guanyen pes les propostes de l’oposició a la part d’impuls i control. I aquest divendres, una setmana després dels fets, encara ressonaran els incidents que hi van haver a l’exterior d’El Born CCM arran de l’exhibició d’estàtues franquistes que es van acabar retirant. Ciutadans porta a debat una proposta d’acord per reprovar el comissionat de Memòria Històrica, Ricard Vinyes, per aquesta exposició, que consideren un fracàs. La setmana passada, de fet, C’s però també CiU i PP ja van exigir la dimissió de Vinyes.

CiU, per la seva banda, presenta una proposició que es pot considerar com una reprovació encoberta del govern. El text lamenta la política de gestos del govern i l’insta a centrar-se en trobar solucions als problemes i reptes de la ciutat. Els convergents asseguren que volen fer un toc d’atenció al govern perquè deixi de banda debats estèrils. I encara sobre aquesta qüestió, el PP farà un prec directe a l’alcaldessa en què li reclama que abandoni les polítiques permanents d’agitació, enfrontament i divisió i que se centri en una Barcelona millor de tots i entre tots.

A la sessió de control al govern, Esquerra farà un prec a l’alcaldessa en què li demana poder disposar d’un informe en 15 dies per saber si l’atorgament de la llicència d’obres a un alberg de la Vila Olímpica s’ha fet correctament. El projecte ha topat amb el rebuig veïnal i els republicans alerten de l’impacte que tindrà per a un barri que veuen ja saturat de turistes.

Per la seva banda, la CUP porta a debat una proposició que vol donar suport a les persones i institucions encausades pel seu compromís amb el dret a l’autodeterminació, com per exemple l’expresident Artur Mas o la presidenta del Parlament. El text també expressa rebuig a la instrumentalització de la fiscalia per part del govern central i referma el compromís amb el dret a l’autodeterminació.

I aquest divendres també es parlarà dels Jocs Olímpics del 92, just quan aquesta setmana, dilluns, s’ha commemorat 30 anys de la nominació olímpica de Barcelona. La proposició del PP insta el govern a presentar al ple en tres mesos màxim un calendari d’activitats per commemorar el 25è aniversari. També es vol un reconeixement a les persones, entitats i institucions que van tenir un paper cabdal en la nominació i organització dels jocs, així com als voluntaris. I encara sobre els jocs del 92, CiU ha presentat una declaració institucional amb què vol commemorar la nominació de Barcelona com a seu olímpica.