La sessió d’aquest divendres al ple ve poc carregada en la part executiva i, en canvi, tindrà més pes en el debat de la part d’impuls i control al govern que fa l’oposició amb temes diversos sobre la taula. D’una banda, el PP presentà una proposta d’acord per rebutjar la resolució independentista que va aprovar el Parlament amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. Els populars creuen que Barcelona no pot quedar al marge d’aquest debat i s’ha d’erigir com a capital de Catalunya en contra de la independència i com a ciutat referent de la convivència i la pluralitat. La proposició busca, però, que el partit de govern, Barcelona en Comú, es posicioni a favor o en contra de la independència tenint en compte que Catalunya Sí que es Pot, la candidatura germana al Parlament, va votar en contra d’aquesta resolució. Cal recordar que en l’últim debat independentista en el plenari sobre l’adhesió a l’AMI es va abstenir. Si avui fa el mateix, la proposta del PP quedaria rebutjada.

En plena alerta terrorista a nivell 4, Ciutadans porta al ple una proposició en què reclama a l’alcaldessa, Ada Colau, que prengui mesures per garantir la seguretat en situacions d’emergència. El partit carbassa demana que es convoqui la Junta de Seguretat de Barcelona i la coordinació entre cossos de seguretat. A més, C’s exigeix que s’incrementi la presència policial als carrers perquè creu que en els últims mesos no n’hi ha hagut i això ha fet créixer les activitats delictives i il·legals a la ciutat: “top manta”, encastaments, trilers, conflictes veïnals per prostitució…

Precisament sobre prostitució, el PSC reclamarà obrir un debat sobre la prostitució i demanarà que es
convoqui una taula de treball per valorar propostes com ara una ordenança específica per a la protecció de les dones i que actuï contra els clients i proxenetes. La proposta arriba una setmana després que en comissió s’aprovés crear un marc normatiu municipal per garantir les condicions a les dones que vulguin exercir de manera voluntària la prostitució. Una idea que pel PSC suposa una regulació encoberta que no accepta. La proposició de la CUP demana que l’Ajuntament es declari insubmís a la reforma de la llei de l’avortament del PP i demana que es garanteixi a tots els centres mèdics l’avortament a totes les dones i les menors de 18 anys.

El transport públic centrarà també una part de les preguntes i precs de l’oposició al govern. El PSC preguntarà quan té previst l’executiu licitar el projecte per connectar el tramvia per la Diagonal, ja que aquesta va ser una promesa electoral a fer en els primers 100 dies de govern. De moment, el que l’executiu ha fet és encarregar 12 estudis tècnics per valorar la connexió que es vol fer de totes totes. La CUP, per la seva banda, preguntarà a l’alcaldessa quines propostes té de cara a les tarifes del transport públic de l’any que ve. Els cupaires volen saber quines partides aportaran les administracions presents a l’Autoritat del Transport Metropolità.

Tot just avui, que, aquesta tarda, es donarà el tret de sortida a la campanya de Nadal amb l’encesa de l’enllumenat als eixos comercials, CiU preguntarà al govern quin model de festa de nit de Cap d’Any té previst el govern, i si vol mantenir aquest acte, suprimir-lo o bé descentralitzar-lo. En la presentació de la campanya, aquesta setmana, el govern no va voler donar gaires detalls d’aquesta festa. Se sap que es mantindrà a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, però que no comptarà amb l’espectacle de La Fura dels Baus i de l’Ésser del Mil·lenni. CiU creu que aquesta festa s’ha de mantenir per posicionar Barcelona com a ciutat de referència internacional.

Esquerra, per la seva banda, farà un prec al govern perquè impulsi la biblioteca provincial de Barcelona. Es tracta d’un projecte ja dissenyat que s’ha de fer en uns terrenys al costat de l’Estació de França amb una inversió a càrrec del Ministeri de Cultura. Els republicans també demanaran al govern quins plans té per reubicar la caserna de bombers de l’Eixample, que ara està de manera provisional al Parc de Joan Miró, i recorden que hi ha una sentència en contra d’aquest lloc.

El partit de govern, Barcelona en Comú, porta també una proposició a debat a la part d’impuls i control relacionada amb aquesta casa, BTV. En el text, es mostra la conformitat amb la sentència que considera provada la cessió il·legal de quatre treballadors demandants i que, per tant, deixa la porta oberta a no recórrer contra aquesta sentència.

En la part executiva, el plenari porta a votació el compte general dels exercicis 2013 i 2014. El de l’any 2013 es va rebutjar en el ple, i ara es torna a portar de nou amb la previsió que, ara sí, es pugui acabar aprovant, requisit indispensable que demana la Sindicatura de Comptes, òrgan que fiscalitza aquests comptes generals. El de 2014 es porta avui a votació per primera vegada. És habitual que en any electoral el compte general de l’any anterior es retardi més del normal (s’ha d’aprovar a l’octubre).

La sessió arrencarà amb el debat de dues mesures de govern que l’executiu ha anunciat aquesta última setmana. Una és l’Estratègia de la bicicleta, un pla ambiciós per promoure l’ús d’aquest mitjà de transport, que preveu ampliar fins a més de 300 els quilòmetres de carril bici de la ciutat en els propers tres anys, amb una inversió de 32 milions d’euros. L’altra mesura són les accions que el govern vol posar en marxa per combatre la violència masclista. D’una banda, es preveu incrementar en més d’un milió d’euros el pressupost destinat als serveis que atenen les dones víctimes de violència, així com els programes dedicats a la prevenció. I de l’altra, es volen reforçar els recursos humans i materials del dispositiu municipal d’atenció per violència masclista.