La sessió extraordinària del Consell Municipal que té lloc aquest dilluns aprovarà inicialment les ordenances fiscals de l’any que ve. L’escenari, avui, és molt diferent respecte al ple del mes d’octubre, quan el govern municipal va haver de retirar-les de l’ordre del dia. En aquestes dues setmanes, l’executiu d’Ada Colau ha negociat amb els partits d’esquerres del consistori i ha aconseguit que PSC i la CUP hi votin a favor, mentre que Esquerra optarà per l’abstenció. La resta de partits, CiU, Ciutadans i PP, hi votaran en contra. La curiositat d’aquesta votació és que hi haurà un empat entre els vots favorables i els contraris, 18 a 18. Això obligarà a desempatar amb el vot de qualitat de l’alcaldessa.

Les coses des d’aquell ple de finals d’octubre han canviat. No només el sentit del vot d’alguns grups, sinó també la
proposta inicial d’ordenances fiscals que va presentar el govern. L’executiu volia congelar l’IBI l’any que ve, una de les principals fonts d’ingressos del consistori, però la negociació amb el PSC ha fet variar aquesta intenció i s’apujarà als pisos més cars. En la majoria, els habitatges amb un valor cadastral inferior als 100.000 euros, es mantindrà congelat. En canvi, l’impost augmentarà un 3,9 % als pisos amb un valor cadastral entre 100.000 i 300.000 euros i  un 5 % als habitatges amb un valor cadastral superior als 300.000 euros. Els socialistes van presentar dimarts l’acord i van defensar l’increment de l’IBI per resoldre les desigualtats.

El govern també ha negociat amb Esquerra, de qui avui només obtindrà, però, l’abstenció. Els republicans asseguren que les negociacions han avançat, però no prou per votar-hi a favor. Entre d’altres, ERC ha obtingut de Colau el compromís per rebaixar un 10 % la taxa de la grua als conductors que no tinguin cap multa de trànsit l’últim any. També s’ha acordat reduir a la meitat la nova taxa de desenganxament de la grua, una novetat que es vol aplicar per quan el conductor arriba al cotxe abans que la grua s’hagi emportat el vehicle al dipòsit. A més, s’ha pactat bonificar l’IBI als comerços emblemàtics. En canvi, els republicans volen més compromís del govern per reduir-lo a les rendes més baixes amb subvencions.

Amb la CUP també hi ha hagut negociacions, tot i que la formació no ha posat cap condició sobre la taula. Sí que comparteix que els impostos siguin progressius i que es gravi més a les rendes més altes. Si tot va com està previst, doncs, les ordenances fiscals superaran avui el primer tràmit, després d’una etapa de negociacions que s’ha allargat més del que estava previst.

A partir d’avui s’obrirà un període de 30 dies d’exposició pública, termini que requereixen les ordenances fiscals. Després de resoldre les al·legacions que s’hi puguin presentar, els impostos i les taxes tornaran de nou al ple de desembre per poder-se aprovar definitivament. I molt probablement, les negociacions amb els grups faran variar encara més el contingut d’aquestes ordenances. En tot cas, avui era el dia límit perquè les ordenances poguessin superar el primer tràmit, ja que la llei fixa que l’aprovació definitiva s’ha de fer abans del 31 de desembre perquè puguin entrar en vigor l’1 de gener.

Val a dir que els contactes que ha mantingut el govern amb els partits d’esquerres aquests dies per negociar les ordenances fiscals no s’han centrat només en això. Grups com Esquerra i el PSC han reivindicat en més d’una ocasió
que les ordenances van estretament lligades al pressupost. De fet, les ordenances marquen bona part dels ingressos
fixats al pressupost. Que avui el govern pugui aprovar inicialment les ordenances fiscals pot ser una avantsala del que pugui passar amb el pressupost de l’any que ve.

Els socialistes, per exemple, ja han acordat algunes mesures que s’hauran d’incloure als comptes de 2016, com ara ajudes fiscals a les indústries culturals o exhimir d’impostos i subvencionar la seguretat social els nous emprenedors. També Esquerra busca que aquestes subvencions per l’IBI que tant reclama per a les rendes baixes quedin fixades al pressupost. S’obre, per tant, l’escletxa a una entesa sòlida entre aquests tres partits que caldrà veure en què desemboca després de les eleccions del 20 de desembre. Si només en un acord pressupostari o alguna cosa més.