El govern municipal s'ha hagut de pronunciar avui sobre un tema espinós per Barcelona en Comú, la independència. Ha estat a instàncies del PP, que volia que el ple expressés el rebuig a la resolució de ruptura aprovada al Parlament. Però no hi ha hagut un 'no' o un 'sí' explícit. El govern admet pluralitat interna en aquest tema i, de la resolució, n'accepten alguns punts, però no tots. JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania "No estem d'acord en l'absència d'un referèndum o que s'excloguin altres possibilitats que no siguin la independència." JAUME CIURANA, regidor de CiU "Senyor Asens, vostè ha fet una intervenció de vella política que em recorda el que feia Convergència a mitjans dels 90, sí però no, sí però no." La resta de grups han expressat arguments ja coneguts a favor i en contra, amb alguns símptomes de cansament pel debat independentista. CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Constituye el mayor desafio a la democracia, el desafio más importante que ha habido a la democracia en los últimos años." ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Si pretenien partir-nos, ho tenen negre, ho tenen negre negríssim, ho tenen negre bacalita, negre bigote de José María Aznar." MARÍA JOSÉ LECHA, presidenta del Grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona "La nostra voluntat és la de trencar amb un estat que ens oprimeix i poder assegurar sostre, menjar i treball a la nostra ciutadania." JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "Reclamo retornar el focus del debat a Barcelona. Ja tenim el Parlament, ja tenim les Corts i ha hem tingut prou del debat aquest. I ja hem tingut prou!" Només Ciutadans, PSC i PP han votat a favor de rebutjar la resolució. La regidora d'Unió s'ha abstingut i la resta, inclosos Barcelona en Comú, han optat pel "no" al rebuig en una votació nominal. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Ese no pronunciamiento a la independencia de Cataluña le situará como cooperadora necesaria de la independencia en nuestra ciudad. Usted además es ahora candidata podemita." De fet, el debat no ha estat res més que un assaig de la campanya electoral del 20 de desembre.

La proposició del PP per rebutjar la resolució independentista ha rebut 12 vots a favor (C’s, PSC i PP), 28 en contra (BComú, CiU, ERC i CUP) i l’abstenció de Sònia Recasens (Unió). El partit que dóna suport al govern, Barcelona en Comú, s’ha desmarcat, per tant, del vot contrari a la resolució que va fer Catalunya Sí que es Pot al Parlament. El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha dit que hi ha parts de la resolució que accepten, com ara el blindatge de drets, però n’hi ha d’altres que rebutgen, com ara excloure un referèndum o un acord federal. Asens ha qualificat la proposta del PP de “maniobra barroera i electoralista”.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha retret que la resolució es va aprovar al Parlament amb el suport del 47 % dels vots dels ciutadans. Fernández Diaz ha acusat l’alcaldessa, Ada Colau, de situar-se com a “col·laboradora de l’independentisme” a Barcelona. El regidor de CiU, Jaume Ciurana, ha atacat Asens i ha qualificat els seus arguments com “el discurs de la Convergència dels 70, del sí però no”, després que Asens critiqués a Twitter el vot contrari de CSQP al Parlament. Des d’ERC, Alfred Bosch ha dit que “el  doble rebuig d’avui al ple és com un ‘sí’ massiu”, i ha advertit al PP: “ens volien partir, però ho tenen negre, negre com el bigoti d’Aznar”.

La presidenta del Grup Municipal de C’s, Carina Mejías, ha justificat el vot a favor de la proposta del PP pel seu “no” a la independència, “el desafiament més important de la historia democràtica”. Jaume Collboni (PSC) ha reiterat que “la independència no és la solució”, i ha reclamat posar el focus del debat a temes de Barcelona. “Per això ja tenim el Parlament i les Corts, prou!”, ha exclamat. La regidora de la CUP Capgirem Barcelona, Maria José Lecha, ha dit que la resolució és la conseqüència d’un mandat de les urnes “per acabar amb la subordinació a un estat que ens ofega com a poble”.