El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha remarcat que el document “no és només una apel·lació a la bona voluntat del govern, sinó que és una qüestió de justícia, de decència i defensa dels drets humans”. La declaració preveu dos acords que afecten el consistori: que cap persona no sigui identificada i detinguda a la ciutat per qüestions racials i que es garanteixi el dret de lliure mobilitat a totes les persones independentment de l’origen. El document també insta el Govern espanyol a tancar definitivament els CIE, a cessar les exportacions exprés, derogar el protocol de deportació de la Policia Nacional de 2007 i eliminar, també, les deportacions en vols col·lectius.

A l’acte de presentació de la declaració, hi han assistit representants de SOS Racisme Catalunya, la Fundació Migrastudium i Tanquem els CIE, que s’han felicitat pel consens que han demostrat les forces polítiques que subscriuen la declaració, redactada per la plataforma Tanquem els CIE. Edo Bazzaco, de SOS Racisme Catalunya, considera que el CIE és “un forat negre” i ha recordat que el Parlament ja va aprovar l’any passat una resolució per al tancament definitiu d’aquests centres.

Des de la Fundació Migrastudium, Marga Garcia ha dit que és “un compromís valent i responsable del consistori en la defensa dels drets humans” i ha posat noms i cognoms als interns, que, segons Garcia, “reben un fort impacte psicològic i emocional pel sol fet de no tenir papers”. També ha explicat que el perfil dels detinguts al CIE va des de menors, persones amb malalties cròniques o mentals fins a adults amb menors a càrrec o joves que havien estat tutelats per la Generalitat i que una vegada han arribat a la majoria d’edat els expulsen per no tenir papers. Marc Serra, de Tanquem els CIE, ha demanat que “no es tracti d’una declaració aïllada” i ha destacat que “gràcies als moviments populars s’ha aconseguit situar els CIE en el debat públic i polític”. Serra ha anunciat una gran mobilització, el dia 30 de gener, per reivindicar el tancament definitiu del centre de la Zona Franca.

Tots els grups polítics municipals, excepte Ciutadans i PP, han donat suport a la declaració que s’aprovarà aquest divendres en el ple. El regidor de CiU, Jordi Martí, ha destacat que “una Catalunya independent no pot tenir un CIE”. Des d’Esquerra, la regidora Montserrat Benedí ha subratllat que el tancament és necessari perquè “és la porta que canvia polítiques discriminatòries”. La regidora socialista Carmen Andrés ha dit que “privar de llibertat les persones que no han comès cap delicte és injust i vergonyant”. I Maria José Lecha, de la CUP, ha assegurat que “els CIE són el paradigma del racisme institucional”.

La declaració que aprovarà l’Ajuntament divendres se suma a les que ja han aprovat altres ciutats com València.