Com en aquell conegut joc de taula, el govern ha tornat a la casella de sortida. L'acord per ampliar horaris a l'estiu ha quedat en paper mullat amb el "no" de PSC, PP i Iniciativa. Per arribar a una nova entesa caldrà buscar un punt d'equilibri entre posicions que, avui s'ha vist, estan molt allunyades. Els horaris del futur depenen d'un consens polític que l'oposició retreu que no s'ha buscat. SARA JAURRIETA, regidora del PSC "Sap el govern què pensa el PSC sobre aquest tema? No, no, senyora Recasens. Ni ens ha vingut a explicar el projecte ni ens ha demanat el suport. No hi ha hagut diàleg, no hi ha hagut mà estesa." ISABEL RIBAS, regidora d'ICV-EUiA "Un tema d'aquesta importància requereix un debat de ciutat que no s'ha produït, entre altres coses perquè el govern no ho ha volgut." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "És una proposta incoherent i insuficient que està feta d'esquenes al sector comercial afectat pel turisme." SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Avui el 'no' és aturar la ciutat. Avui el 'no' és trencar acords i consensos. Per això els demanem que no vagin a la contra i treballin a favor." I alerta el govern que no hi haurà cap altre pas endavant sense l'aval dels eixos comercials. Unitat per Barcelona s'ha desmarcat del "no" amb una abstenció carregada de condicions. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Si el petit i mitjà comerç dels barris tanca, es perd cohesió social i la ciutat gran es va encongint cap al centre." El govern ha perdut avui la votació per ampliar els horaris comercials, però n'hauria pogut acabar perdent més en dos punts que ha retirat a última hora per no quedar-se sol. Tot plegat en un ple amb crides constants al diàleg, que caldrà veure com es materialitzen en aquest últim any de mandat.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha presentat la proposta per demanar a la Generalitat determinar Barcelona com a municipi turístic per poder obrir els diumenges de juliol i agost a tota la ciutat de les 10 a les 14 h. Recasens ha dit que entén que el PP hi estigui en contra perquè els populars defensen un model totalment lliure dels horaris comercials. També ha dit que comprèn que ICV-EUiA rebutgi la proposta. Però s’ha mostrat, en canvi, sorpresa que el grup socialista no hi doni suport, perquè creu que això frustra la possibilitat de provar aquest estiu un model que ha estat negociat amb una part important del sector.

Sara Jaurrieta ha explicat que el PSC hi vota en contra perquè no hi ha hagut diàleg, ni amb el socialistes ni amb el Fòrum Ciutat i Comerç. Jaurrieta ha reivindicat un estudi independent que delimiti territorialment les zones de la ciutat on es podria obrir els diumenges al matí, perquè si això es permet en barris allunyats de l’afluència de turistes -ha dit- “els únics beneficiats en seran els centres comercials”. La regidora socialista demana, a més, que per autoritzar aquesta obertura en dies festius s’aturin les ampliacions de La Maquinista i qualsevol altra gran superfície.

Xavier Mulleras (PP) ha anunciat el prec previst per al final del ple perquè els comerços a l’estiu puguin obrir tots els diumenges, no només al matí. Mulleras ha  demanat que Barcelona liberalitzi els horaris comercials d’acord amb la legislació espanyola. Isabel Ribas (ICV-EUiA) ha insistit que l’ampliació d’horaris comercials no està pactada amb la majoria del sector comercial de la ciutat i que és una amenaça per al petit comerç, que no podrà aprofitar-se’n. Ha situat la mesura en un marc creixent de liberalització d’horaris comercials que creu que cal frenar i, per això, ha refermat el seu vot contrari a la mesura.

Jordi Portabella (ERC) ha defensat l’abstenció del seu grup en aquest punt. Reconeix que s’ha intentat arribar a un acord amb una part del sector, però no veu clar que obrir els diumenges a tota la ciutat no representi una amenaça per al petit comerç de molts barris i un pas cap a “un canvi d’hàbits poc desitjable” per part dels consumidors. Portabella ha argumentat que la liberalització d’horaris comercials no és cap avenç cap a la modernitat i ha posar exemples de moltes ciutats europees en les quals, la majoria de dies festius, els comerços estan tancats.