Aquest divendres, 28 de juny, el Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha recuperat el debat polític després que les eleccions europees del 9-J fessin que la sessió del mes de maig fos purament de tràmit. El ple municipal de juny ha estat marcat per la polèmica per l’exhibició de la Fórmula1 al passeig de Gràcia i, de fet, s’hi ha aprovat una proposició de TriasxBCN perquè el govern estableixi un seguit de criteris abans de celebrar un gran esdeveniment com el de l’F1 i la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell.

En la sessió també s’ha parlat de turisme dies després que el mateix alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, hagi avisat que la ciutat eliminarà tots els pisos turístics a partir del novembre del 2028 (quan les llicències actuals hauran caducat, arran de la llei catalana sobre habitatges de lloguer per a turistes). En aquest sentit, també s’ha aprovat una proposició d’ERC que demana que Barcelona augmenti fins als 4 € (el màxim possible) el recàrrec municipal a l’impost turístic.

14:30
   

Acaba el ple de juny 

Amb la lectura de l’última declaració institucional ha arribat el final del plenari del mes de juny. Acabem aquest seguiment minut a minut. Moltes gràcies per seguir-nos! 

14:28
   

Lectura de les declaracions institucionals

En l’última part de la sessió, el Ple ha llegit diverses declaracions institucionals:  

  • Sobre el Pacte Verd Europeu, per promoure mesures contra el canvi climàtic i per la defensa dels ecosistemes i l’equilibri biològic.
  • Per il·luminar de verd la façana de l’Ajuntament per commemorar el Dia de la Sordceguesa i millorar els instruments d’atenció a les persones que la pateixen. 
  • Per augmentar els recursos per a polítiques per a la diversitat sexual i de gènere.
  • De condemna per la destrucció de la fotografia d’Aurora Picornell al Parlament de les Balears i pels atacs de l’extrema dreta a la memòria democràtica.

14:15
   

Seguiment de la proposició en suport a l’establiment d’un estat palestí 

Des dels comuns han demanat al govern municipal quin seguiment s’està fent després de la declaració en suport a l’establiment d’un estat palestí. El regidor de BComú, Marc Serra, ha retret al govern que “no ha passat de les paraules als fets” i que ni s’ha impulsat una cimera de pau ni s’han trencat les relacions amb l’ambaixada d’Israel a Barcelona.  

En resposta, la segona tinenta d’alcaldia, Maria Eugènia Gay, ha reiterat el compromís amb el dret internacional i la pau, i ha assegurat que tots els esforços s’han centrat en la distribució d’ajuda humanitària i fer arribar el suport a les víctimes.  

14:01
   

Rebutjat un prec de Vox perquè Barcelona aculli una exhibició de l’Exèrcit 

El grup d’ultradreta Vox ha demanat a l’alcalde que ofereixi Barcelona al Ministeri de Defensa de l’Estat per fer-hi l’exhibició de l’Exèrcit espanyol de l’any 2025, l’acte central que es fa amb motiu del Dia de les Forces Armades. I que, si no es pot fer l’any vinent, es demani de fer-la a Barcelona “el primer any disponible”. 

Jaume Collboni li ha respost que no té intenció de fer aquesta petició i ha justificat que l’Ajuntament manté una bona relació amb les autoritats de l’Exèrcit a Catalunya. 

13:54
   

Collboni defensa el Pla viure i la política d’habitatge municipal 

En matèria d’habitatge, el PP ha demanat a l’alcalde que impulsi un programa de cessió de sol en règim de dret de superfície a empreses privades per a la construcció d’habitatge de lloguer.  

L’alcalde ha acceptat el prec perquè ha assegurat que cal fer més oferta de pisos i més oferta també vol dir, ha dit, “més oferta privada”. En aquest àmbit, Collboni ha assegurat que això també formarà part del Pla viure i ha defensat les dues mesures que s’han anunciat fins ara: el manteniment de la reserva del 30 % amb una flexibilització o l’eliminació dels 10.000 pisos turístics el 2028.  

Des de TriasxBCN han demanat l’alcalde que les mesures en l’àmbit de l’habitatge tinguin diàleg i consens amb tots els actors. 

13:47
   

Rebutjat un prec a Collboni perquè es reuneixi amb entitats contràries als grans esdeveniments

Ada Colau ha acusat l’alcalde, Jaume Collboni, d’haver donat “carta blanca als ‘lobbies’ perquè facin barrabassades a la ciutat” amb els grans esdeveniments recents i li ha demanat que es reuneixi amb representants d’entitats veïnals contràries i també amb experts per concretar iniciatives contra la massificació turística.  

L’alcalde, Jaume Collboni, li ha rebutjat el prec, ha recordat a l’exalcaldessa que algunes d’aquestes entitats estan representades al Consell de Turisme de la ciutat, i li ha retret que els comuns no van assistir a l’última trobada d’aquest l’òrgan de participació. Ha aprofitat per demanar-li que doni suport a la modificació del PEUAT per posar fi als pisos turístics i a la proposició d’Esquerra per apujar a 4 euros el recàrrec municipal en l’impost turístic. 

13:35
   

Acceptat un prec perquè es defensin els drets treballadors de les obres del Camp Nou 

En l’apartat de precs, els comuns han demanat que l’alcalde defensi els drets dels treballadors de les obres del Camp Nou, davant les denúncies d’alguns operaris d’explotació laboral. La regidora de BComú, Carolina Recio, ha demanat Collboni que es reuneixi amb el president del Barça.  

La regidora socialista Raquel Gil ha assegurat que des del govern municipal s’ha fet seguiment i mediació en aquesta qüestió i que, fruit d’això, se signarà un conveni amb els sindicats UGT i CCOO amb un protocol per garantir els drets laborals dels treballadors.  

13:22
   

Llum verda per apujar fins a 4 euros el recàrrec municipal de l’impost turístic 

El Plenari ha donat llum verda a la proposició d’Esquerra de demana augmentar fins als màxim previst de 4 euros —actualment està a 3,25— el recàrrec municipal en l’impost turístic i instar la Generalitat a permetre que el consistori el pugui apujar encara més. La republicana Elisenda Alamany ha defensat la necessitat de cobrir amb aquest recàrrec totes les despeses que el turisme carrega al pressupost municipal.  

De TriasxBCN, Ramon Tremosa està d’acord que calen més recursos i creu que s’han de destinar a orientar i definir el turisme que convé a la ciutat. Pel PSC, Jordi Valls ha demanat als grups que, si volen augmentar el recàrrec fins als 4 euros, votin a favor al conjunt d’ordenances fiscals. 

Janet Sanz, de Barcelona en Comú, ha recordat a ERC que el que ara es demana ja ho van negociar ells amb el PSC en els pressupostos i ha demanat que Barcelona recapti el 100 % de l’impost turístic. Àngels Esteller, del PP, ha retret a Esquerra “unes xifres que són mentida” perquè creu que el turisme té un retorn indirecte molt superior. De Vox, Gonzalo de Oro ha denunciat que l’import que demana ERC és “purament recaptatori”. 

La proposició s’ha aprovat amb els vots a favor de TriasxBCN, el PSC, Barcelona en Comú i Esquerra, i els vots en contra del PP i Vox.  

13:03
   

Rebutjada la proposta de Vox de fer un registre de multireincidents 

El Ple ha rebutjat una proposta de Vox perquè s’elabori un registre de multireincidents i que se’n difonguin cartells amb les cares. Hi han votat en contra la resta de grups polítics.  

Des de TriasxBCN, Jordi Martí ho ha qualificat d’ocurrència i ha dit que hi ha un “problema de seguretat molt greu” i que s’ha d’abordar la qüestió amb seriositat. En la mateixa línia, Marc Serra, dels comuns, hi veu una proposta “d’emparerar la ciutat com si estiguéssim al Far West o a l’Alemanya nazi”.  Des d’ERC han negat sigui una ocurrència sinó  “mala fe” i “assenyalament”. Jordi Coronas ha afirmat que Vox sí que són multireincents “a dir mentides, a promoure el discurs de l’odi, xenòfob i racista”.

Juan Milián, del PP, ha defensat que la delinqüència s’ha d’aturar amb “la llei, la policia i els jutges”, i també ha reclamat mesures serioses.  Des del PSC, el regidor de seguretat, Albert Batlle, ha retret els partits de dretes i d’extrema dreta que “fan política amb la seguretat” i ha afirmat que la proposta de Vox és “especialment nefasta i tècnicament pèssima”.  

En canvi, Gonzalo de Oro des de Vox ha defensat la mesura per alertar del perill i col·laboració ciutadana. Els delinqüents no són tontos”, ha dit i ha afegit que actuen on “hi ha més permissivitat, i Barcelona és Las Vegas. 

12:44
   

Aprovada la proposició del PP per fer promoció del call de Barcelona 

El PP ha defensat una proposta per millorar la promoció cultural i turística del call de Barcelona per reivindicar la història jueva a la ciutat i contrarestar “l’antisemitisme que està ressorgint entre l’extrema esquerra”. 

Joana Ortega, de TriasxBCN, ha compartit la necessitat de ressaltar el turisme cultural a Barcelona i la diversitat de cultures que hi conviuen. Des del PSC, Jordi Valls ha donat suport a la iniciativa en clau històrica i ha lamentat que a Palestina s’estigui reproduint una repressió similar a la que van patir els jueus.  

Per part dels comuns, Pau Gonzàlez creu que serà positiu continuar recordant la història de la comunitat jueva a la ciutat. Jordi Coronas, d’Esquerra, ha defensat la dinamització del call com a espai històric i alhora veïnal. I de Vox, Gonzalo de Oro ha reivindicat la necessitat de “netejar el call de delinqüents” i defensar les arrels judeocristianes històriques. 

La proposició s’ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups, excepte Vox, que s’ha abstingut. 

12:30
   

Petició per retirar el nou protocol d’allotjaments temporals d’emergència 

El Ple ha aprovat una proposició de BComú per retirar el nou protocol d’allotjament temporals urgents (ATU), amb els vots a favor de TriasxBCN i ERC. El PSC i Vox hi han votat en contra i el PP s’ha abstingut.  La regidora de BComú, Carol Recio, ha assegurat que el nou reglament suposa “posar en risc d’un altre desallotjament a famílies que ja han estat desallotjades”. També ha retret al PSC que amb el seu vot “s’ha alineat amb Vox”. 

Des de TriasxBCN Neus Munté ha assegurat que el model no funciona però que el nou protocol s’ha de definir des del consens. “Aíxi no”, ha assegurat i ha demanat que l’atenció a als col·lectius model ha de millorar amb el diàleg dels grups i dels treballadors socials.  

La regidora d’ERC Eva Baró s’ha mostrat favorable ha canviar el model de gestió i d’un nou protocol, però ha negat que aquest consens ara existeixi. “Les treballadores estan preocupades per l’impacte que tindrà en els usuaris”, ha insistit. 

El PP ha decidit abstenir-se. El regidor popular Victor Martí ha assegurat que l’arrel del problema és la manca de habitatge públic, de la qual ha responsabilitzat a comuns i socialistes. El regidor de Vox, Liberto Senderos, també ha carregat contra una política d’habitatge social “nefasta” i hi ha afegit un discurs contra la política migratòria.  

Des del govern socialista, Maria Eugènia Gay, ha reiterat que aquest protocol pretén fomentar l’autonomia de les famílies a través d’ajudes directes”. També ha proposat la creació de dues comissions de seguiment, una amb els partits i l’altra amb els treballadors socials. 

12:04
   

Aprovada la proposició de Trias x BCN per exigir nous criteris en la celebració de grans esdeveniments 

El líder del Grup Municipal de Trias per Barcelona ha retret al govern municipal iniciatives com l’organització de La Vuelta, la desfilada de Louis Vuitton o l’exhibició de la Fórmula 1 al passeig de Gràcia i li ha ofert el suport per a grans esdeveniments sempre que reforcin els valors de la ciutat, deixin petjada al territori i siguin compartits pels ciutadans. 

Des del PSC, Jordi Valls ha defensat que la desfilada al Parc Güell ha estat important per a les factories de la companyia a Catalunya, i també el xou de la Fórmula 1, per al Vallès i el circuit de Montmeló. Per part dels comuns, Janet Sanz ha renegat de “les formes i el fons” d’aquestes propostes perquè creu que fomenten la massificació turística.  

Jordi Castellana, d’Esquerra, ha posat destacat la necessitat de posar més límits i més condicions a aquests actes per garantir que deixen llegat a la ciutat”. Del PP, Àngels Esteller ha assenyalat que Trias “s’assembla a Ada Colau” amb el discurs sobre els darrers grans esdeveniments. I des de Vox, Liberto Senderos ha retret a Trias una proposta “propagandística”. 

La proposició s’ha aprovat amb els vots a favor de TriasxBCN, Barcelona en Comú i Esquerra, els vots en contra de PP i Vox i l’abstenció del PSC. 

11:47
   

Aprovat el pla urbanístic per als nous edificis del Mercat del Peix 

Tots els grups han donat suport a la modificació del Pla especial urbanístic dels equipaments de les parcel·les de l’Antic Mercat del Peix per avançar en la conversió de l’entorn del Parc de la Ciutadella en l’espai de la Ciutadella del Coneixement. 

11:21
   

El Ple dona llum verda al pla que regula la implantació de més tanatoris 

El Plenari de l’Ajuntament també ha aprovat de forma definitiva el pla urbanístic especial que regularà la implantació de tanatoris nous a la ciutat  amb el vot favorable de tots els grups polítics del consistori. 

Aquest pla limita la ubicació i també les dimensions que poden tenir aquests equipaments. Per exemple, s’hauran de construir a uns 10 minuts a peu respecte d’un cementiri.  

L’objectiu és minimitzar l’impacte dels tanatoris en el dia a dia dels veïns. De fet, aquesta regulació arriba després les crítiques veïnals arran del polèmic tanatori de Sants i també el de Sant Andreu, que finalment es farà al costat de La Maquinista.  

Barcelona dona llum verda a la regulació per implantar tanatoris nous a la ciutat

11:07
   

S’aprova la modificació del complement de productivitat dels funcionaris i el personal laboral de l’Ajuntament 

El Plenari ha donat llum verda a la modificació del complement de productivitat que reben els funcionaris i el personal laboral de l’Ajuntament, que els darrers dies ha motivat protestes dels treballadors municipals perquè dependrà de l’“avaluació” dels superiors. 

La proposta s’ha aprovat amb els vots a favor del PSC, TriasxBCN, BComú i ERC, el vot en contra de Vox i l’abstenció del PP. 

S’aprova el complement de productivitat dels treballadors municipals en contra d’alguns sindicats

11:01
   

Títol honorífic d’Amic de Barcelona al director d’orquestra Gustavo Dudamel 

Per acabar, en el capítol de reconeixements, el Plenari també ha atorgat amb el suport de tots els grups el títol honorífic d’Amic de Barcelona al director d’orquestra Gustavo Dudamel.  

Barcelona ha elogiat la seva excel·lència com a músic, la seva lluita contra la pobresa i el compromís amb els joves i l’educació, així com el seu vincle amb la ciutat.  

10:52
   

Barcelona reconeix el cineasta Juan Antonio Bayona 

L’Ajuntament de Barcelona també ha reconegut el cineasta Juan Antonio Bayona amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, amb el suport de tots els partits polítics que formen part del consistori.  

El Ple ha destacat que el talent del director que ha contribuït a “estrènyer llaços de Barcelona amb el cinema internacional” i omplir les sales d’espectadors.   

El Ple de Barcelona atorga la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a Juan Antonio Bayona

10:19
   

Medalla d’Or a l’Editorial Planeta 

Barcelona ha atorgat la Medalla d’Or a l’Editorial Planeta per “la seva contribució al lideratge de Barcelona en el món editorial i també a la seva projecció internacional” coincidint amb els 75 anys de l’empresa. 

Tots els grups hi han votat a favor i, per tant, ha estat una decisió unànime. Durant el debat s’ha destacat que Planeta té presència en més de 20 països, que és l’editorial més influent al món en castellà i que el seu paper ha estat fonamental perquè Barcelona s’hagi convertit en la capital mundial de l’edició en castellà, però també en català. També s’ha recordat la figura del seu fundador, José Manuel Lara. 

El Ple de Barcelona aprova atorgar la Medalla d’Or de la Ciutat a l’editorial Planeta

10:02
   

Arrenca el plenari

El plenari de juny arrenca amb les propostes d’acord.

10:00
   

Criteris per celebrar un gran esdeveniment 

La polèmica per l’exhibició de la Fórmula 1 al passeig de Gràcia es debatrà al ple amb una proposició de  TriasxBCN. El grup  defensarà que el govern estableixi un protocol per a la celebració a Barcelona de grans esdeveniments com el de l’F1 o la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell. 

09:55
   

El Ple recupera el debat polític 

La sessió ordinària d’aquest plenari del mes de juny recupera el debat polític després que les eleccions europees del 9-J fessin que la sessió del mes de maig fos purament de tràmit. 

09:51
   

Bon dia! De seguida comencem el minut a minut del plenari municipal del mes de juny, que arrenca a les 10 h.