(ACN / Redacció) ERC i el PSOE han comunicat formalment que han assolit un acord per a la investidura de Pedro Sánchez. L’acord s’ha escenificat en una reunió entre el president d’ERC, Oriol Junqueras, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que han signat el document que vincula el “sí” dels republicans a la investidura.

L’acord tancat entre socialistes i republicans inclou, entre altres assumptes, el traspàs de Rodalies, una de les carpetes que es consideraven pendents per arribar a un pacte global sobre la investidura de Sánchez. Els republicans asseguren que el document pactat fa referència a un “traspàs integral” per fases i inclou vies, trens i recursos. De fet, que hi hagués un traspàs “integral” era una condició que ha posat ERC al llarg de la negociació i que el partit no pensava rebaixar.

A més, en el marc d’aquest acord també es condona al Govern 15.000 M € del fons de liquiditat autonòmica (FLA). L’acord també recull que es manté la taula de diàleg, i a més, se’n crea una de partits.

PSOE i ERC, satisfets amb l’acord

Un cop formalitzat l’acord, el ministre de Presidència, Felix Bolaños, ha comparegut en roda de premsa a la seu dels socialistes acompanyat del líder del PSC, Salvador Illa. Bolaños s’ha mostrat satisfet per l’entesa amb Esquerra Republicana i ha assenyalat que l’acord és “un pas més per a la investidura de Pedro Sánchez i per aconseguir una legislatura estable“.

Minuts després, el president d’ERC, Oriol Junqueras, també ha comparegut davant dels mitjans de comunicació. Junqueras també ha valorat positivament l’acord i l’ha qualificat com una victòria per a Catalunya, destacant pactes com al que s’ha arribat en matèria de finançament, que assegura és “una passa important, potser la més important en molts anys” en aquest àmbit.

Tot i això, el president d’Esquerra Republicana ha advertit que la continuïtat de la legislatura estarà lligada al compliment dels acords.

Un acord pendent de validar per les bases d’ERC

L’acord firmat aquesta tarda per Junqueras i Bolaños, i validat també per la direcció d’ERC, encara haurà de passar un tràmit més, la validació per part de les bases del partit. Aquest pas es farà efectiu en una consulta interna telemàtica i presencial que tindrà lloc aquest divendres. De fet, la formació ha enviat avui un correu a les bases per informar del procediment, tot i que no ha concretat quina serà la pregunta que s’haurà de respondre.

Pendents de tancar l’acord amb Junts, PNB i BNG

Un cop tancat l’acord amb ERC, el PSOE espera segellar en breu l’entesa amb Junts per donar pas al registre al Congrés de la llei d’amnistia. L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha reunit a Brussel·les amb el secretariat permanent de Junts per abordar les negociacions.

El PSOE encara té pendent signar els acords amb formacions com el PNB i el BNG. En tot cas, els socialistes esperen que Sánchez surti investit per majoria absoluta en primera volta amb el “sí” de tots els grups amb qui ha negociat, de manera que no caldria una segona votació 48 hores després per obtenir més vots a favor que en contra.

L’objectiu dels socialistes és que la presidenta del Congrés anunciï aquest divendres al matí la data del ple d’investidura. Previsiblement, aquest ple tindrà lloc la setmana que ve, tot i que les dates podrien ser el 7 i 8 de novembre o bé el 8 i 9 de novembre.