El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha expressat el suport als Jocs Olímpics d’Hivern 2030, però ha evidenciat la falta de consens entre els grups. Els més escèptics han estat els comuns d’Ada Colau, mentre que el seu soci de govern, el PSC, ha defensat una candidatura conjunta dels Pirineus i Barcelona amb l’Aragó, com també volen Cs, PP i Valents. ERC i Junts han demanat respectar la consulta que la Generalitat farà als Pirineus.

La prova de la falta de consens s’ha vist en el fet que el plenari ha abordat els jocs d’hivern en dos debats per separat (que es podia haver fet conjunt). Junts ha aprovat (amb ERC i Cs) una proposta perquè Barcelona doni suport a la cita olímpica si els Pirineus hi vota a favor. De la seva banda, Valents ha aprovat també una altra proposta que defensa una candidatura conjunta amb l’Aragó, que ha rebut el suport del PSC, Cs i el PP.

Martí: “Els jocs d’hivern són un despropòsit”

En el primer debat, el regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú), ha expressat dubtes sobre organitzar uns jocs d’hivern el 2030 per l’impacte del canvi climàtic i ha carregat contra la Generalitat per no saber crear “un projecte de país”. Tot i això, ha garantit que “si els Pirineus vota a favor dels jocs, Barcelona hi serà”. Però en el segon debat ha confessat que “els jocs d’hivern no són una altra cosa que un despropòsit”.

Collboni s’obre a una consulta a Barcelona

En canvi, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha volgut deixar clar el suport del seu grup als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. “És un sí a la il·lusió i a un projecte de futur”, ha afirmat Collboni, que ha dit que Barcelona està disposada a “coliderar el projecte” amb federacions esportives, el Comitè Olímpic i “els nostres germans de l’Aragó”. Fins i tot, ha defensat la consulta dels Pirineus i s’ha obert a fer-ne una a Barcelona “si és necessari”.

Des de Ciutadans, Paco Sierra ha defensat també l’opció de fer una consulta a Barcelona i ha mostrat el suport sense matisos als jocs d’hivern en una candidatura conjunta amb l’Aragó. El popular Óscar Ramírez ha apostat per una candidatura “espanyola, conjunta i no excloent”. “O anem tots junts, Barcelona, Pirineus i Saragossa, o no tindrem jocs”, ha sentenciat Eva Parera (Valents).

Els equilibris d’ERC i Junts

Els dos partits que governen a la Generalitat, ERC i Junts, han evitat donar suport a un projecte olímpic compartit amb l’Aragó. De fet, el govern català i l’aragonès mantenen un pols sobre aquest assumpte. Elsa Artadi (Junts) ha dit que faran campanya a favor dels jocs d’hivern al Pirineu. Des d’ERC, Elisenda Alamany ha dit que la cita olímpica pot ser una oportunitat però que “cal fer-ho bé i amb sostenibilitat ambiental”.