El primer ple del 2022 de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda definitivament al pla de Gràcia, que ha de blindar la identitat dels barris i obrir espais verds i públics nous. El govern de Colau i Collboni n’ha tingut prou amb el sí d’ERCamb qui en va pactar algunes modificacions–, ja que la resta de grups de l’oposició hi han votat en contra. “És una proposta per protegir la identitat i el futur de Gràcia”, ha reblat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz.

El pla de Gràcia (que, tècnicament és una modificació del Pla General Metropolità –una MPGM–) ha generat polèmica entre els veïns del districte perquè manté algunes afectacions de finques i solars, que l’Ajuntament haurà d’expropiar per convertir-les, sobretot, en espais públics i verds. L’MPGM, a més, es proposa aconseguir fins a 1.700 pisos protegits, la immensa majoria d’impuls privat i una cinquantena promoguts pel consistori.

Precisament aquest darrer supòsit ha generat les crítiques més enceses de la majoria de grups. Jordi Martí (Junts) ha acusat el govern municipal de proposar “urbanisme màgic i no real” perquè “els 1.700 habitatges protegits no es faran”, i Celestino Corbacho (Cs) ha afegit que “serà un fracàs” perquè la reserva del 30 % de pisos protegits en finques privades “no ha funcionat”.

La Generalitat hi tindrà l’última paraula

Des del PP, Óscar Ramírez ha lamentat que la protecció del patrimoni de Gràcia “pot ser una trava i generar una paràlisi” per al sector immobiliari, mentre que Òscar Benítez (Valents) ha criticat que no s’ha rebaixat prou el nombre d’immobles afectats per les expropiacions: “No són suficients”.

Davant dels retrets dels grups que han votat “no” a l’MPGM de Gràcia, Janet Sanz ha qüestionat: “Què proposen? Mantenir les afectacions que hi havia abans i fer fora els veïns de casa?” Jordi Coronas (ERC), en canvi, ha celebrat que amb la proposta aprovada pel Ple “hem passat de l’MPGM dels titulars, a la de l’interès general”. Ara encara faltarà el vistiplau de la Subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat perquè el pla de Gràcia entri en vigor.