El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposta de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) que demana al Govern espanyol aprovar de forma immediata un decret que suspengui tots els desnonaments i talls de subministrament a famílies vulnerables. La proposta, que l’ha portat a debat BComú, ha rebut el suport d’ERC, el PSC i JxC. Ciutadans s’ha abstingut mentre que el PP i Barcelona pel Canvi hi han votat en contra.

El text demana que la moratòria de llançaments es mantingui fins que no s’aprovi una nova llei d’habitatge a l’Estat que reguli que un desnonament no sigui possible si no es té un habitatge alternatiu. La proposta aprovada posa pressió als socis de govern a l’Estat, que coincideixen amb els mateixos partits que governen a Barcelona.

ERC acusa el PSC d’hipocresia

La regidora d’ERC Eva Baró ha acusat el PSC d’hipòcrita per “fer-se una foto amb la PAH” (abans del plenari) i “ser l’escull” per aprovar un nou decret a l’Estat. També ha criticat la “falta d’eficàcia” dels comuns per incidir a l’executiu central. Des de JxC, Jordi Martí ha afegit que els socis de govern a La Moncloa “tenen la clau de la solució” i ha posat en dubte el compromís del vicepresident Pablo Iglesias d’aprovar una mesura en 15 dies.

El socialista Joan Ramon Riera ha dit que “el PSC està a favor d’aturar desnonaments en temps de pandèmia” i que “ho tornarem a fer mentre duri”. I s’ha preguntat on és el govern català en la lluita pel dret a l’habitatge. Per la seva banda, Cs, PP i BCN Canvi han acusat el govern de desviar l’atenció per la seva política d’habitatge, que qualifiquen de fracàs. “No es posin darrere la pancarta, ofereixin solucions”, ha denunciat Marilén Barceló (Cs).

“Camuflar la inoperància”

Des del PP, Óscar Ramírez ha acusat el Govern de “camuflar la inoperància” en matèria d’habitatge i culpar els propietaris. Eva Parera (BCN Canvi) hi veu “inacció i inoperància”. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha replicat que la unitat antidesnonaments de l’Ajuntament atura el 90 % dels llançaments i ha dit que els grans propietaris han de ser “corresponsables de la solució”.