La futura plaça de Palerm és un dels solars del Besòs que encara quedava per urbanitzar. El Pla de barris li donarà un altre aspecte, com també a aquesta galeria comercial. L'Ajuntament vol activar els locals tancats perquè se sumin als pocs negocis que es mantenen oberts, com aquesta perruqueria. FRANCISCO NICOLÁS, perruquer "Lo veo díficil. Que ellos tengan intención... pero si no hay público, lo veo difícil." Al mateix barri, es planteja també la rehabilitació de l'antic cinema Pere IV. Els usos futurs de l'edifici, de propietat municipal, es decidiran amb els veïns, perquè sigui un nou espai de cohesió social. El Besòs i el Maresme és, amb el Bon Pastor, Baró de Viver i la Trinitat Nova les primeres àrees on el Pla de barris ha començat a actuar. Ben aviat s'hi sumaran altres barris de l'eix Besòs, el Raval i el Gòtic sud, els barris de la Marina i el de Sant Genís i la Teixonera. L'Ajuntament invertirà 150 milions d'euros aquest mandat en barris que creu que han estat massa abandonats. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona: "Bàsicament la planificació de les grans intervencions i els grans projectes de la ciutat s'han fet des de la plaça de Sant Jaume. I en canvi nosaltres diem que han de ser els barris els protagonistes de la ciutat." Però les dues entitats veïnals d'aquest barri, el Besòs i el Maresme, han coincidit en la mateixa crítica. Consideren que no se'ls ha escoltat prou a l'hora de decidir els projectes del Pla de barris. JOSÉ MANUEL LÓPEZ, portaveu de l'AV del Maresme: "Totes les reivindicacions històriques, tot el que tenim pendent d'altres plans i altres projectes anteriors, d'això no s'ha tocat res." MARCELINO SÁNCHEZ, president de l'AV del Besòs: "Escuchan, pero como yo digo: oídos sordos". L'Ajuntament assegura, però, que la participació segueix oberta.

Les actuacions a cada barri giren entorn de l’educació, els drets socials, la promoció econòmica i l’espai urbà. L’elaboració de cada pla de barri s’ha fet amb la col·laboració de veïns i entitats de la zona, que seran els encarregats de fer-ne un seguiment. Des de l’Ajuntament, un comitè de pilotatge i un consell assessor controlaran també el desenvolupament de cada pla, que tindrà també una oficina de proximitat als barris escollits.

Al Besòs i el Maresme, el Pla de barris s’ha fixat la rehabilitació de la cooperativa Gregal per repensar el projecte de menjador social per tal que pugui acollir una escola de formació en hoteleria. També es vol impulsar un projecte educatiu de barri a través de l’Institut Rambla Prim, i la rehabilitació de l’antic cinema Pere IV per promoure nous projectes de cohesió veïnal.

A la Trinitat Nova, es vol dur a terme un projecte pilot educatiu per convertir l’Escola Sant Jordi en institut escola que agrupi diversos centres. També es vol millorar la cohesió veïnal amb l’arranjament de places i carrers entre els blocs del barri. La reforma integral de l’Institut Cristòfol Colom és un dels eixos centrals del projecte educatiu al Bon Pastor i Baró de Viver, que es fixa també l’activació econòmica dels polígons industrials dels dos barris.

Pel que fa als altres barris que tenen el pla en procés de redacció, al Raval i Gòtic sud es preveu la rehabilitació de Can 60 per a usos ciutadans, a la Trinitat Vella es planteja la millora d’espais esportius i el treball amb joves a través de l’art mural; i a la Verneda i la Pau es proposa articular una associació d’industrials el polígon. Als barris de muntanya, es planteja la construcció de noves escales mecàniques i un programa d’atenció a la gent gran a domicili, entre altres actuacions.