L’estratègia de l’Ajuntament, segons la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, s’emmarca en l’objectiu d’aconseguir que el subministrament d’aigua, llum i gas sigui un servei accessible per a tothom. Per aconseguir-ho el govern municipal ha presentat les mesures per posar solució a la pobresa energètica que preveuen que les companyies paguin, com a mínim, el 50 % del cost que suposa la pobresa energètica a la ciutat. Es tracta de prop d’un milió i mig d’euros, que inclouen les factures impagades i altres serveis que actualment està prestant el consistori.

Ortiz ha exposat que la llei obliga les empreses a signar els convenis amb les administracions, tot i que no en fixa el contingut. La tinenta d’alcalde també ha afegit que si les empreses no s’avenen a la col·laboració “podrien quedar excloses de la contractació” amb l’Administració, una mesura que l’Ajuntament ja ha posat sobre la taula de negociació a la Generalitat de Catalunya.

La tinenta d’alcalde també ha recordat que les empreses tenen l’obligació d’informar “bé i de manera transparent” als consumidors sobre les tarifes socials que existeixen, així com informar de forma regular l’Ajuntament de la situació de vulnerabilitat que puguin tenir les famílies, com a mínim, un cop al mes. Actualment l’Ajuntament està revisant 2.000 expedients a les empreses subministradores, 32 dels quals ja han acabat amb una sanció.

En una entrevista al programa ‘Bàsics BTV’, Ortiz ha reiterat, contundentment, que “la llei és clara” i que les empreses subministradores s’han de corresponsabilitzar del deute de les famílies. La tinenta d’alcalde de Drets Socials ha conclòs que “enlloc diu que tots aquests recursos públics hagin d’anar a parar a les arques de les companyies mentre no signen els convenis”.

Ampliació de quatre a 10 els punts d’assessorament energètic (PAE)

L’Ajuntament també ha fet un balanç positiu de la prova pilot duta a terme durant cinc mesos amb la creació de quatre punts PAE, a Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu i Sants-Montjuïc. De les 3.100 llars que s’hi han atès, un 60 % estan en situació de pobresa energètica moderada o greu i un 13 % havia tingut talls de subministrament elèctrics.

Després de l’èxit el govern municipal ha decidit ampliar de quatre a 10 els PAE, i crearà sis punts més, repartits pels altres districtes. Serviran per oferir informació i atenció a les famílies en situació de pobresa energètica. Estarà format per un equip d’un centenar de persones, una trentena de les quals ja han estat treballant com a assessors energètics en els PAE durant una prova pilot. Es tracta, a més, de treballadors que formen part del programa Làbora, per donar feina a persones aturades de llarga durada.