La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha assegurat que l’Ajuntament deixarà de pagar el deute de les famílies amb les subministradores si aquestes companyies no assumeixen part del cost de la pobresa energètica. En aquest sentit, Ortiz ha demanat que es facin responsables del 50 % del cost. Paral·lelament, l’Ajuntament ampliarà fins a 10 els punts d’assessorament energètic per atendre les famílies en situació de vulnerabilitat.

L’estratègia de l’Ajuntament, segons la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, s’emmarca en l’objectiu d’aconseguir que el subministrament d’aigua, llum i gas sigui un servei accessible per a tothom. Per aconseguir-ho el govern municipal ha presentat les mesures per posar solució a la pobresa energètica que preveuen que les companyies paguin, com a mínim, el 50 % del cost que suposa la pobresa energètica a la ciutat. Es tracta de prop d’un milió i mig d’euros, que inclouen les factures impagades i altres serveis que actualment està prestant el consistori.

Ortiz ha exposat que la llei obliga les empreses a signar els convenis amb les administracions, tot i que no en fixa el contingut. La tinenta d’alcalde també ha afegit que si les empreses no s’avenen a la col·laboració “podrien quedar excloses de la contractació” amb l’Administració, una mesura que l’Ajuntament ja ha posat sobre la taula de negociació a la Generalitat de Catalunya.

La tinenta d’alcalde també ha recordat que les empreses tenen l’obligació d’informar “bé i de manera transparent” als consumidors sobre les tarifes socials que existeixen, així com informar de forma regular l’Ajuntament de la situació de vulnerabilitat que puguin tenir les famílies, com a mínim, un cop al mes. Actualment l’Ajuntament està revisant 2.000 expedients a les empreses subministradores, 32 dels quals ja han acabat amb una sanció.

En una entrevista al programa ‘Bàsics BTV’, Ortiz ha reiterat, contundentment, que “la llei és clara” i que les empreses subministradores s’han de corresponsabilitzar del deute de les famílies. La tinenta d’alcalde de Drets Socials ha conclòs que “enlloc diu que tots aquests recursos públics hagin d’anar a parar a les arques de les companyies mentre no signen els convenis”.

Ampliació de quatre a 10 els punts d’assessorament energètic (PAE)

L’Ajuntament també ha fet un balanç positiu de la prova pilot duta a terme durant cinc mesos amb la creació de quatre punts PAE, a Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu i Sants-Montjuïc. De les 3.100 llars que s’hi han atès, un 60 % estan en situació de pobresa energètica moderada o greu i un 13 % havia tingut talls de subministrament elèctrics.

Després de l’èxit el govern municipal ha decidit ampliar de quatre a 10 els PAE, i crearà sis punts més, repartits pels altres districtes. Serviran per oferir informació i atenció a les famílies en situació de pobresa energètica. Estarà format per un equip d’un centenar de persones, una trentena de les quals ja han estat treballant com a assessors energètics en els PAE durant una prova pilot. Es tracta, a més, de treballadors que formen part del programa Làbora, per donar feina a persones aturades de llarga durada.