En moviment [s]. dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016 és un projecte que es desenvoluparà de gener a juliol de 2017 als 10 districtes de la ciutat per commemorar els 40 anys de les I Jornades Catalanes de la Dona, un esdeveniment que va marcar un abans i un després en la vida de les dones, que de retruc va afectar el funcionament de la ciutat. Moltes qüestions fins aleshores reservades a l’àmbit personal van transcendir a l’esfera pública i política. Tot plegat va donar peu a algunes de les campanyes i mobilitzacions més importants dels anys següents, que van ajudar a transformar la ciutat. Les dones, després d’aquestes jornades, van anar guanyant pes en les lluites veïnals i la construcció de relacions socials més democràtiques i equitatives.

El programa, que ha presentat aquest dilluns l’alcaldessa, Ada Colau,  inclou una exposició, un cicle de taules rodones i un cine fòrum, que anirà movent-se pels diferents districtes de la ciutat els primers sis mesos d’aquest 2017. El projecte també inclou la projecció del documental ‘El despertar de les dones: la lluita feminista’, un film que recupera les vivències de dones durant les I Jornades Catalanes de la Dona (Barcelona, 1976).

Durant l’acte, Colau ha reclamat que les dones també surtin en els llibres d’història. “Amb mirada de dona, volem dir que cal canviar la mirada de la història”, ha conclòs Colau, qui ha estat l’encarregada de presentar el projecte conjuntament amb Cristina Borderías, catedràtica d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i comissària de l’exposició.