L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que el projecte per fer pisos públics als antics jutjats de la via Laietana ha quedat aturat per la pandèmia del coronavirus. Ara bé, fia la reactivació de la rehabilitació de l’edifici als fons europeus Next Generation. Ho ha dit en el ple municipal del mes de juny en resposta al Grup Municipal de Ciutadans, que li ha preguntat sobre una actuació que va anunciar-se ja en el mandat anterior.

Amb la crisi sanitària i econòmica, l’alcaldessa ha volgut deixar clar que l’Ajuntament ha hagut de reorganitzar el pressupost municipal i que això ha afectat alguns projectes de ciutat com aquest, però que en cap cas no s’aparcarà permanentment. De fet, el consistori ha inclòs la rehabilitació dels antic jutjats en els fons europeus per fer realitat una actuació que, defensa, crearà habitatge públic a Ciutat Vella i donarà “més vida” tant a la via Laietana com al conjunt del districte. Tot i restar en espera de la resolució, no descarta que s’acabin destinant recursos municipals per culminar el projecte.

Dues opcions: rehabilitació parcial o total

Per ara, l’Ajuntament ha fet un estudi de viabilitat amb dues opcions: d’una banda, rehabilitar només la part municipal de l’edifici (amb un cost superior als 15 milions d’euros) i, de l’altra, transformar-lo sencer, també la part propietat de l’Estat (intervenció que s’enfilaria per sobre dels 21 M €).

El regidor de Cs Celestino Corbacho admet “desconfiança” amb la transformació de l’edifici, tenint en compte que és un edifici propietat de l’Estat i l’Ajuntament i que els fons europeus no podran “arribar a tot” el plantejat pels municipis. Tot i això, confia que el projecte estigui aprovat abans del 2023.