El Ple de l’Ajuntament de Barcelona s’ha posicionat àmpliament a favor de l’indult als presos independentistes, just el dia en què han sortit dels centres penitenciaris. ERC, Barcelona en Comú, el PSC i Junts per Catalunya han defensat la mesura de gràcia, mentre que Ciutadans, el PP i la regidora no adscrita ho han fet en contra. La votació ha obert una fractura a Barcelona pel Canvi: Manuel Valls s’ha abstingut i Eva Parera s’hi ha oposat.

El debat l’ha portat al plenari el PP amb una proposta per rebutjar els indults que va aprovar el Govern espanyol que no ha prosperat. La setmana passada, la Comissió de Presidència ja va tombar una proposta de Ciutadans en la mateixa línia.

Paraules de record per a l’exregidor Forn

L’alcaldessa, Ada Colau, que ja va defensar els indults en una declaració institucional, ha celebrat la llibertat dels nou presos independentistes i, en especial, de Joaquim Forn, que va ser regidor i tinent d’alcalde a l’Ajuntament. “Ens n’alegrem i és oportú mencionar-ho”, ha dit. També han mencionat Forn la líder de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), que ha dit que té ganes d’abraçar-lo en llibertat “per confrontar-lo i guanyar-lo democràticament”.

El popular Josep Bou ha reconegut que molts dels presos puguin ser amics dels que defensen els indults, però ha remarcat que quan s’actua com a polític “no es pot estar per sobre de la llei”. Des de Ciutadans, Luz Guilarte ha acusat populars i socialistes de ser “còmplices del nacionalisme català” i ha assegurat que amb els indults, “el PSC ha traït milers de catalans i a si mateix”. Collboni ha replicat que la mesura de gràcia no és la solució, però que “no hi haurà solució sense indults”.

La portaveu adjunta d’ERC, Elisenda Alamany, ha afirmat que els indults alleugereixen el dolor dels presos però que “és un pas insuficient perquè la solució és l’amnistia”. Des de Junts, Jordi Martí ha afegit que “els indults no són per la gràcia de [Pedro] Sánchez sinó pels exiliats i la internacionalització del procés”, en al·lusió al dictamen del Consell d’Europa a favor de la llibertat dels presos del procés.

Votació nominal amb divergències a Barcelona pel Canvi

El líder de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, ha defensat el diàleg i ha demanat als independentistes abandonin la via unileratal. La regidora Eva Parera, del mateix grup, ha votat diferent de Valls per disconformitat amb la concessió dels indults. Per això, Valls ha demanat votació nominal, de manera que els regidors han expressat el vot un per un en veu alta. La regidora no adscrita, Marilén Barceló, ha votat contra els indults perquè “no es compleixen les condicions i hi ha amenaça de tornar-hi”.