Transformar els antics jutjats de primera instància a la via Laietana per fer-hi habitatge públic costarà 21,6 M €. L’alcaldessa, Ada Colau, ha concretat la xifra al ple de l’Ajuntament en resposta a una pregunta de Ciutadans, que volia saber quan començaran les obres. Colau ha explicat que el consistori és propietari del 52 % de l’edifici i que la resta és de l’Estat. Per això, ha dit que per tirar endavant el projecte cal un acord amb el Govern espanyol.

Colau ha explicat que aquesta és una de les qüestions que l’Ajuntament té en cartera per negociar amb el nou executiu. La transformació de tot l’edifici (hi ha dues plantes amb oficines de l’Institut Nacional d’Estadística) permetrà fer-hi 160 habitatges dotacionals i destinar 6.000 m² a equipaments. L’alcaldessa ha dit que aquesta és l’opció més òptima, tot i que també hi havia la possibilitat de rehabilitar només la meitat de l’edifici per 15,4 M €, fer-hi 110 habitatges i destinar 1.500 m² a equipaments.

El 2014, l’Ajuntament va adquirir la propietat d’aquest edifici en un intercanvi amb la Generalitat per reduir el deute amb Barcelona. El govern de Xavier Trias hi volia traslladar oficines municipals, però el 2017 Colau va anunciar que l’edifici acolliria habitatge públic. El març del 2019, el Ple va aprovar una modificació del Pla General Metropolità per activar diversos sòls per a habitatge públic, entre els quals l’edifici de la via Laietana, 8-10.