Tres dies abans del plebiscit que podria posar fi a 50 anys de confrontació, l’alcaldessa Ada Colau i Pisarello s’han reunit amb una delegació vinculada al procés de pau i encapçalada per Lucía González, assessora de l’alt comissionat per la Pau de les Nacions Unides de Colòmbia, i Henry Acosta, economista i facilitador de les negociacions de pau i que va ser l’interlocutor directe entre el president colombià Juan Manuel Santos i el comandant en cap de les FARC Rodrigo Londoño, àlies Timochenko. Aquesta trobada reforça els llaços d’amistat entre Barcelona i Colòmbia i, segons el primer tinent d’alcalde, fa evident el compromís de la ciutat amb els drets humans, no només en territori català, sinó també a l’exterior.

“El cas de Colòmbia ens toca molt de prop. La colombiana és una població important a Barcelona i que ha donat molt per aquesta ciutat”, ha assenyalat Pisarello. A Catalunya hi viuen prop de 45.000 colombians i uns 18.000 ja s’han inscrit per participar a les votacions per l’acord de pau. Ha volgut fer, doncs, una crida “molt clara i contundent” a que la comunitat colombiana que viu a la capital catalana es pugui implicar en el procés i votar al plebiscit que es farà aquest diumenge. De la seva banda, Acosta ha manifestat la seva confiança en què el poble colombià voti pel “sí” i ha recalcat que, si guanyés el “no”, “les FARC tornarien a la muntanya per seguir lluitant”.

González ha demanat als colombians que han trobat la pau a Barcelona que diguin “sí a la pau” en el plebiscit, perquè els colombians, especialment els que viuen al camp, puguin viure amb tranquil·litat i que els joves combatents puguin abandonar la muntanya. Ambdós representants participaran fins divendres en un conjunt d’actes organitzats amb el lema “Cap a una Colòmbia en pau”, i que culminaran amb una celebració festiva al Moll de la Fusta. En la trobada també hi han estat presents la presidenta de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, Michela Albarello, i Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).

La reunió s’ha fet 15 dies abans que Colau i Pisarello viatgin a Colòmbia per participar en la Cimera Mundial de Líders Locals i Regionals-5è Congrés de CGLU, que tindrà lloc del 12 al 15 d’octubre a Bogotà. De fet, ja fa uns anys que Barcelona manté una relació de cooperació amb diverses ciutats colombianes, com la mateixa Bogotà, Cali o Medellín. Els llaços que s’han establert entre municipis han donat lloc a diversos projectes de cooperació directa i també a través d’ONG han donat suport a iniciatives de restitució de drets perduts a causa del conflicte armat, de protecció a les víctimes de la violència i de treball en construcció de pau.