Més de 300 veïns, comerciants i entitats han participat en el procés Omplim el barri del mercat per decidir de quina manera es pot aconseguir una major integració entre l’espai comercial i la vida de l’entorn. Un cop finalitzat el procés participatiu, una de les actuacions més proposades ha estat destinar la cruïlla dels carrers de Tamarit i del Comte Borrell a l’ús dels vianants.

Aquesta pacificació se suma a la ja prevista dels trams d’aquests mateixos carrers on hi ha el mercat (és a dir: el carrer de Tamarit entre Viladomat i la ronda de Sant Pau; i el carrer del Comte Borrell entre Floridablanca i Manso); aquesta serà la primera fase de la pacificació i s’anirà completant a mesura que es finalitzi el mercat.

Pel que fa a la segona fase, la que comprèn l’encreuament, la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, ha explicat que encara està en fase d’estudi. A més ha destacat que hagin estat els mateixos veïns els qui hagin demanat la retirada del vehicle privat: “Un mercat és un espai de trobada; doncs que s’integri de manera molt més natural amb l’entorn i que l’entorn també se’l faci seu”, ha sentenciat.

Emplaçament incert per al mercat del llibre

El que encara no té el futur del tot decidit és el mercat dominical del llibre. Es retirarà del carrer del Comte d’Urgell (a sota de la carpa instal·lada, que també es desmuntarà permanentment), però se’n desconeix l’emplaçament final. Segons Ballarín, el govern municipal preveu tres possibles opcions: mantenir-lo a l’entorn immediat del Mercat de Sant Antoni; traslladar-lo al nou espai pacificat de la cruïlla de Tamarit amb Comte Borrell; o una combinació des les dues propostes anteriors.

El que sí que ha mantingut en ferm Ballarín és el desmuntatge de la instal·lació provisional on s’ha ubicat el Mercat de Sant Antoni des que van començar les obres, el 2009. Preguntada per si es podria mantenir l’espai per destinar-lo a usos veïnals, la regidora de Comerç i Mercats ho ha descartat de cap a cap: “Una provisionalitat és una provisionalitat”.