El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que el debat que planteja la CUP és “legítim”, però ha assegurat que retirar l’estàtua de Colom no és una actuació prevista per l’executiu. Pisarello sí que s’ha mostrat partidari de “recuperar la memòria abolicionista” amb una intervenció a l’estàtua d’Antonio López, que la CUP vol també que es retiri. “Som una ciutat que ha de poder explicar críticament el fenomen colonial i esclavista”, ha dit el primer tinent d’alcalde, que ha explicat que el comissionat de Memòria Històrica treballa des de fa temps en aquesta intervenció que és “una prioritat”.

El portaveu del Grup Municipal de CiU, Joaquim Forn, ha dit que la demanda que fa la CUP està “fora de lloc”. “Barcelona té altres problemes, estem donant un missatge a la ciutadania d’una certa frivolitat”, ha sentenciat. Des de C’s, Carina Mejías ha qualificat “d’absurda” la proposta de la CUP i ha exigit “respecte” pels barcelonins. El líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha ironitzat que que “a la CUP només li falta demanar la reconversió de l’estàtua de Colom per la del dictador Kim Jong-un”.

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha explicat que estan d’acord en tots els punts que inclou la proposició de la CUP, com per exemple declarar el 12 d’octubre dia laborable, però no amb la retirada de Colom. “Sense pressió social ni un estudi històric o patrimonial que ho avali, d’entrada no ens sembla correcte”, ha afirmat Coronas, que ha dit que negociaran amb els cupaires perquè la proposta sigui “realista i realitzable”. Des de la CUP, María José Lecha ha animat ERC a “reconsiderar” la seva posició i s’ha refermat en la proposta per “donar veu a tots aquells que van ser víctimes”.