El Born Centre de Cultura i Memòria ha estrenat la programació de tardor aquest dimarts. Evocacions de la Ruïna és el títol del cicle d’exposicions i activitats culturals que s’allargaran fins al gener i pretén posar la lupa en la reflexió i l’aprofundiment sobre la dictadura franquista i la impunitat que ha tingut un cop entrada la democràcia.

La primera exposició emmarcada dins del cicle és “Això em va passar”, que projecta —precisament— una mirada incisiva en la impunitat de les tortures practicades al llarg dels 18 anys del franquisme. S’ha inaugurat aquest dimarts 27 de setembre, coincidint amb el 41è aniversari dels darrers afusellaments de la dictadura.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha participat en la primera visita al mural de l’exposició acompanyat del seu comissari, Javier Tébar, i del comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes. També l’ha visitada Manel Risquens, el comissari de la polèmica exposició “Franco, Victòria i República. Impunitat i espai urbà” que durà dues estàtues de Franco a l’esplanada del Born, a mitjan octubre.

Pisarello ha negat cap tipus de polèmica al voltant d’aquesta darrera exposició i ha afirmat que el conflicte generat durant l’estiu es deu a la “manca d’informació” que tenia la gent, ja que el govern no havia pogut explicar prou detalladament quin era el rerefons d’aquesta instal·lació. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde ha reiterat que l’objectiu és reflexionar sobre el significat de les dictadures i de la resistència de les víctimes, tot per fer “que El Born CC sigui un referent en memòria històrica a Europa”.

A banda de les dues exposicions, Evocacions de la Ruïna estarà composta de cinc xerrades o diàlegs, d’una jornada sobre la construcció de la democràcia, quatre projeccions de pel·lícules i una lectura dramatitzada.