(Agències) El ministre de Drets Socials i Consum, Pablo Bustinduy, ha promès aprovar durant el 2024 la llei de famílies que posarà en marxa mesures com l’ampliació dels permisos de naixement de 16 a 20 setmanes. Des del 2021 el permís de naixement és de 16 setmanes per als dos progenitors. El ministeri també ha avançat que activarà la remuneració del nou permís de vuit setmanes per a pares i mares fins que la criatura tingui vuit anys. El compromís de Bustinduy, en compliment de l’acord de govern i d’una directiva europea, és començar a remunerar quatre de les vuit setmanes.

Tramitació en el termini més curt possible

“És un compromís públic avançar amb celeritat en l’aprovació de la llei de famílies per saldar un deute històric i reconèixer jurídicament tots els tipus de famílies, que guanyaran en drets, cosa que suposa un salt qualitatiu en la protecció social, la conciliació i les polítiques de benestar”, ha assegurat el ministre. La intenció de Bustinduy és tramitar la llei de famílies en el termini més curt possible i per això planteja diverses vies.

Com podria ser el tràmit

Una opció seria enviar-la al Consell de Ministres amb el mateix text que tenia abans que es convoquessin les eleccions i incorporar-hi alguns canvis a través d’esmenes en la tramitació parlamentària. També es podria impulsar a través dels grups parlamentaris o reobrir-la de nou i completar la tramitació d’algunes mesures a través d’altres ministeris.

El Ministeri de Drets Socials i Consum també planteja que, si els terminis es dilatessin més enllà del juliol, no es descarta que es puguin aprovar per separat les mesures que amplien els permisos de naixement i la remuneració dels permisos que fins ara no eren retribuïts a través d’un reial decret.