L’alcalde, Jaume Collboni, tanca l’any amb un aprovat, segons el darrer Baròmetre semestral de l’Ajuntament de Barcelona. L’enquesta li atorga un 5,1, mig punt més que fa sis mesos, quan tenia un suspès (4,6). A més, segons el baròmetre, el PSC guanyaria les eleccions municipals i lidera la intenció de vot al davant de BComú, mentre que TriasxBCN es desploma i cau en quart lloc per sota d’ERC.

En la valoració de líders municipals, n’hi ha dos que superen l’alcalde en nota: és el cas d’Ernest Maragall (ERC) amb un 5,3 i de Xavier Trias (TriasxBCN) amb un 5,2. L’exalcaldessa i líder de BComú, Ada Colau, torna a suspendre i obté un 4,3, tres dècimes menys que en l’enquesta anterior. Una puntuació més baixa tenen el líder del PP, Daniel Sirera, que rep un 3,2, i el de Vox, Gonzalo de Oro, amb un 2 pelat.

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha destacat la nota de Collboni perquè des del juny del 2019 que un alcalde no tenia un aprovat al Baròmetre semestral. A més, ha remarcat que més de la meitat (53 %) posen més d’un 5 a l’alcalde per davant del 22,4 % que el suspèn. “Tenim un alcalde que genera més suport i menys rebuig i és percebut com l’alcalde de tots”, ha afirmat Bonet.

Trias es desploma en intenció de vot

El Baròmetre semestral també pregunta per la intenció de vot i el PSC lidera el rànquing (13,5 %) al davant dels comuns (11,5 %), que pugen a la segona posició. En tercer lloc s’hi situa Esquerra (8,2 %) i cau al quart lloc TriasxBCN (7,5 %), que va guanyar les eleccions municipals del maig. El PP (2,5 %) i Vox (0,8 %) es queden a la cua i la CUP, que va quedar fora de l’Ajuntament, iguala els populars en intenció de vot.

Cal destacar que un 28,9 % dels entrevistats no saben a qui votarien i un 13 % optarien per l’abstenció. La primera tinenta d’alcaldia ha destacat que el PSC és el partit que més creix en intenció de vot i ha posat de relleu que els socialistes no lideraven la intenció de vot en un Baròmetre semestral de l’Ajuntament des del 2009.

Ada Colau, la més coneguda

Pel que fa al coneixement dels polítics, Colau és la més coneguda (només un 1,6 % diuen que no sap qui és), seguida de Trias (amb un desconeixement del 8,7 %). Hi ha un 14,9 % que no coneixen l’alcalde Collboni (en l’última enquesta eren el 20,7 %) i el 14,3 % no saben qui és Ernest Maragall. Més desconeguts són el popular Daniel Sirera (50,8 % de desconeixement) i Gonzalo de Oro (vuit de cada 10 no el coneixen).

La gestió aprova, la ciutat empitjora

L’enquesta valora la gestió municipal i el 45,1 % consideren que és bona o molt bona. En canvi, un 31,9 % creuen que és dolenta o molt dolenta, mentre que un 14,9 % la troben normal o regular. L’aval a la gestió contrasta amb la percepció que els barcelonins tenen de la ciutat. Més de la meitat dels enquestats (52,7 %) creuen que Barcelona ha empitjorat al davant del 26,8 % que consideren que ha millorat. Un 18 % creuen que està igual.