El president de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), ha refrenat la possibilitat que Esquerra faci un pacte de govern a Barcelona amb el PSC de Jaume Collboni. Ho ha dit poc després que l’alcalde hagi anunciat en un ple extraordinari que a partir d’ara treballarà per ampliar el govern municipal. Malgrat no especificar amb qui, tot fa pensar que Collboni té la mirada posada en els republicans, amb qui el PSC va tancar un acord pel pressupost de la ciutat d’aquest 2024.

Aragonès ha assegurat que “és molt diferent un acord de pressupost d’un acord de govern” i ha avisat que “hi ha projectes de model de país que són molt diferents” entre les dues formacions. En aquest sentit, i davant les paraules dels comuns d’Ada Colau (que donen per fet el pacte PSC-ERC a Barcelona), Pere Aragonès ha dit que “per ERC només parla ERC” i ha demanat que “ningú es posi a la boca el que farem ni a Barcelona ni a cap altre lloc”.

ERC, l’únic que confia en Collboni

Aquest dimecres l’Ajuntament de Barcelona ha celebrat un ple extraordinari en què Jaume Collboni s’ha sotmès a una qüestió de confiança vinculada al pressupost municipal. En la sessió, pràcticament tots els grups de l’oposició (TriasxBCN, BComú, el PP i Vox) han retirat la confiança a l’alcalde; només ERC ha fet costat a Collboni, junt amb els regidors del govern del PSC.

Amb la qüestió de confiança perduda, ara al consistori s’ha obert un període de 30 dies laborables perquè l’oposició pugui fer una moció de censura a l’alcalde i hi presenti un candidat alternatiu. Ara bé, l’aritmètica i les distàncies entre les diferents forces (i l’apropament d’ERC al PSC amb el pressupost) fan pensar que aquest escenari no passarà. Així doncs, el primer pressupost de Collboni quedarà aprovat automàticament el 2 de maig.